Russland vil sperre USA ute fra romstasjonen

Russland vil nekte USA å bruke Den internasjonale romstasjonen (ISS) som hevn for sanksjonene i forbindelse med Ukraina-krisen. Amerikanske GPS-signaler i Russland kan også bli deaktivert.

Den internasjonale romstasjonen (ISS)

Både Russland og USA er med på å bemanne Den internasjonale romstasjonen (ISS), men USA må betale for å få sitte på opp i verdensrommet.

Foto: Paolo Nespoli / Ap

Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin la tirsdag frem en oversikt over straffetiltak mot USA som følge av sanksjonene USA og EU innførte etter den russiske annekteringen av Krim-halvøya.

Der kommer det frem at Russland vil nekte USA å bruke Den internasjonale romstasjonen etter 2020. De vil også forby oppskytingen av amerikanske militærsatellitter med russiske rakettmotorer.

USA og Russland har lenge samarbeidet tett om driften av romstasjonen, og verdensrommet har hittil sett ut til å være skjermet for konfliktene på bakken.

Romstasjonen har både russiske og amerikanske astronauter om bord, men den eneste måten å komme seg dit på er ved hjelp av den russiske romfergen Sojuz.

– Send opp astronautene med trampoline

Dmitrij Rogozin

Dmitrij Rogozin mener Russland klarer seg fint på romstasjonen på egen hånd.

Foto: ANDREI SMIRNOV / AFP

NASA har vært nødt til å gjennomføre kraftige budsjettkutt de siste årene, og har ikke lenger råd til å sende opp sine egne romskip.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen har åpnet for et kommersielt samarbeid slik at de kan reise selv innen 2017, men inntil videre betaler USA 60 millioner dollar per person for å få sendt astronauter opp med Sojuz-fergen.

Les også: NASA må haike til månen

Ifølge Rogozin har Russland planer om å foreta strategiske endringer i romfartsprogrammet sitt etter 2020, og vil nå bruke penger og kompetanse på et «prosjekt med flere muligheter».

– Den russiske delen kan eksistere uavhengig av den amerikanske. Det kan ikke den amerikanske, sier Rogozin.

«Etter å ha analysert sanksjonene mot romfartsindustrien vår, foreslår jeg at USA sender astronautene sine til romstasjonen ved hjelp av en trampoline,» skrev han senere på Twitter.

Ifølge Telegraph vil USA helst holde romstasjonen i drift til 2024, og gjerne videre etter det.

Vil holde tilbake rakettmotorer

Sojuz-romfergen skytes opp i Kasakhstan

Oppskyting av Sojuz-romfergen i Kasakhstan i mars i år.

Foto: VASILY MAXIMOV / Afp

USA har blant annet planer om å holde tilbake eksporten av avansert teknologi til Russland, noe som stikker kjepper i hjulene for en planlagt omlegging av det russiske romfartsprogrammet.

– Disse sanksjonene er malplasserte og upassende. Vi har nok med våre egne problemer, sier Rogozin.

Russland skal levere to typer rakettmotorer til USA, men stiller nå en ny betingelse.

– Vi er klare til å levere disse motorene, men bare dersom de ikke blir brukt til å skyte opp militærsatellitter, sier Rogozin.

Motorene skal brukes i Atlas 5-raketter, som produseres av Lockheed Martin og Boeing.

Truer med å stenge GPS-system

USA har innført økonomiske sanksjoner og visumnekt for en rekke russiske tjenestemenn og selskaper. Ifølge NBC er Rogozin selv på lista over russere som får midlene sine frosset som følge av sanksjonene.

– For å være ærlig er jeg grundig lei av disse sanksjonene. De forstår ikke at sanksjonene vil komme tilbake og treffe dem som en boomerang, sa Rogozin på en pressekonferanse i Simferopol.

Russland truer også med å stanse driften av elleve amerikanske GPS-stasjoner på russisk jord i juni.

Samtidig vil de etablere sitt eget GPS-system, Glonass, i USA.

Med mindre USA går med på en slik avtale innen september, vil Russland stenge de amerikanske GPS-stasjonene på russisk jord permanent, opplyser Rogozin.

Ifølge Rogozin skal ikke nedleggelsen ha noen innvirkning på den daglige bruken av GPS-systemet i Russland.

Les: Obama og Merkel sammen om Ukraina-politikk
Les: Russland: Avvæpning for oss handler mest om fascistene i Kiev
Les: G7-landene utvider sanksjoner mot Russland

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt