Tar tilbake kontroll over Rio-bydel

Politi og soldater i Rio de Janeiro har tatt tilbake kontrollen over en av millionbyens største slumområde som narkobaroner har kontrollert i 30 år.

Video Politiet inn i slumområdene i Rio med tanks

SE VIDEO: Her kjører politiet inn med tanks i slumområdene i Rio de Janeiro.

- Jeg har gleden av å informere om at Rocinha og naboområdet Vidigal igjen er under vår kontroll. Det skjedde uten kamper eller annen uro, sa sjefen for militærpolitiet Alberto Pinheiro Nesto på en pressekonferanse i morges.

Rocinha ligger i en bratt åsside med utsikt over havet, og har rundt 120.000 innbyggere.

Favelaen Rocinha i Rio de Janeiro

Etter 30 år har myndighetene tatt tilbake makten over favelaen Rocinha i Rio de Janeiro.

Foto: Felipe Dana / Ap
Rocinha i Rio de Janeiro

Det bor rundt 120.000 mennesker i favelaen Rocinha i Rio de Janeiro.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap
Rocinha, Rio de Janeiro

Politi og soldater brukte blant annet stridsvogner under aksjonen i Rocinha.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

Den lenge varslede aksjonen er en del av oppryddingen før Brasils største by skal arrangere fotball-VM i 2014 og sommer-OL i 2016.

Godt planlagt

Aksjonen i ved soloppgang var godt planlagt. Myndighetene satte inn flere hundre politifolk, samt 200 kommandosoldater, støttet av stridsvogner og helikoptre.

Siden sist fredag har politiet kontrollert all biltrafikk inn og ut av favelaen, eller slumområdet.

- Det å få daglig politipatruljering blir positivt for den oppvoksende generasjon og gjøre slutt på narkotikatrafikken. Jeg vil ikke at sønnene min skal bli innblandet i narkohandel, sier Carlos Alberto til nyhetsbyrået AFP.

Han er en av de få innbyggerne som ville snakke med journalister som var tilstede under politiaksjonen.

- Må gi oss skoler og helsetilbud

- Jeg håper ikke myndighetene bare vil kaste ut narkotikahandlerne, men også sørge for at bydelen får et skikkelig kloakksystem, helsetilbud og skoler, sier en annen av innbyggerne, den lokale lederen Raimundo Benicio de Souda.

- Mange her lever blant kakerlakker, og må gjøre sitt fornødne i kanner. Vi vil at menneskene her skal behandles med verdighet og respekt. Narkoforbryterne må stilles for retten og ikke snikmyrdes av politiet, sier han.

Myndighetene regnet med at rundt 200 kriminelle forsatt oppholdt seg i Rocinha da aksjonen ble gjennomført.

I forrige uke ble en lederne for narkotrafikken arrestert. Politiet fant ham i baggasjerommet på en bil. Sammen med ham arresterte også politiet noen av medhjelperne, samte korrupte politifolk som passet på mannen.

Rocinha er den 19 favelaen politiet i Rio gjenerobrer makten i siden oppryddingen startet i 2008, men ingen andre er like stor og strategisk viktig.

SISTE NYTT

Siste nytt