Ukrainsk rakettforsvar under russisk kontroll

Russiske styrker skal ha tatt kontroll over to ukrainske bataljoner knyttet til landets rakettforsvar på Krim-halvøya. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier han ikke kan tilbakekalle soldatene.

UKRAINE

Det russiske nyhetsbyrået Interfax forteller at russisk militære på Krim-halvøya venter på at russiske rakettspesialister og prorussiske aktivister skal ankomme for å overtale ukrainsk militærpersonell til å utføre felles forsvarsplikter.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Det er lokal talsmann ved forsvarsdepartementet i Ukraina som kommer med opplysningene til nyhetsbyrået AFP. En militær kilde på russisk side skal samtidig ha sagt til det russiske nyhetsbyrået Interfax:

– Vi venter nå på at russiske rakettspesialister og prorussiske aktivister skal ankomme for å overtale ukrainsk militærpersonell til å utføre felles forsvarsplikter.

Skal ha forsøkt å borde skip

Det ukrainske forsvarsdepartementet opplyser at væpnede menn også skal ha forsøkt å kapre et ukrainsk marinefartøy ved Krim-halvøya.

– Væpnede personer kom til skipet ombord i en båt, men mannskapet drev tilbake angrepet. Det var til og med et forsøk på å borde skipet og overta både skipet, våpnene og sjøfolkene, opplyser en kommandant i den ukrainske marinen, ifølge departementets hjemmeside.

Russian Navy

Den russiske marinen stenger inngangen til havnen i Sevastopol onsdag formiddag.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Kan ikke tilbakekalle soldatene

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at han ikke kan tilbakekalle soldater på Krim-halvøya. Det er fordi de ikke er russiske, men deler av personellet ved den russiske svartehavsflåten som er i sin ordinære posisjon. De øvrige styrkene som er i aksjon ikke er russiske, hevder han.

– Hvis de er en del av selvforsvarsgruppene som lokalbefolkningen på Krim har etablert, har vi ingen myndighet over dem. De mottar ikke våre ordre, sa Sergej Lavrov da han møtte pressen i Madrid onsdag formiddag.

LAVROV

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov møtte onsdag sin spanske kollega Manuel Garcia-Margallo i Madrid. Pressen fikk samtidig anledningen til å stille spørsmål om utviklingen på Krim-halvøya.

Foto: DANI POZO / Afp

Vil hindre blodbad

Russland lovet onsdag å hindre blodbad i Ukraina, inkludert angrep mot sine egne borgere.

– Vi vil ikke tillate blodsutgytelse. Vi vil ikke tillate forsøk mot liv og velvære for de som bor i Ukraina og russiske borgere som bor i Ukraina, påpekte Lavrov.

Reagerer skarpt på sanksjoner

Russland har reagert svært skarpt på sanksjonene en rekke land har varslet og poengtert at det vil komme mottiltak. En tredel av oljen og gassen til EU går gjennom Ukraina, i rørledninger fra Russland.

Dersom konflikten tilspisser seg ytterligere, kan det få dramatiske følger for energiforsyningen til mange europeiske land. Moskva sitter således på et viktig forhandlingskort og maktpolitisk våpen skulle sanksjonene iverksettes.

Obama tilbyr Putin en vei ut

USA skal ha tilbudt president Vladimir Putin en vei ut av krisen i Ukraina ved å ta for seg Moskvas bekymringer over situasjonen i Ukraina punkt for punkt. Det opplyser en seniorrådgiver ved Det hvite hus til nyhetsbyrået AFP.

Tilbudet skal ha blitt gitt under en telefonsamtale mellom Obama og Putin lørdag.

OBAMA

USA skal ha tilbudt president Vladimir Putin en vei ut av krisen i Ukraina ved å ta for seg Moskvas bekymringer over situasjonen i Ukraina punkt for punkt.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Det hvite hus opplyser at president Obama også har diskutert denne muligheten i en telefonsamtale med Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som har en nøkkelrolle i dialogen mellom Vesten og Russland på grunn av Tysklands nære forbindelser med Moskva.

USAs utenriksminister John Kerry møter idag sin russiske kollega Sergej Lavrov i Paris for første gang siden president Victor Janukovitsj ble avsatt. Et hovedspørsmål i samtalene vil være om den midlertidige regjeringen i Kiev er lovlig.

SISTE NYTT

Siste nytt

Korrespondent Anders Magnus snakker med folk på gata som feirer at politimannen Chauvin er funnet skyldig i drap på George Floyd.

Jubel og tårer i USAs gater etter Chauvin erklæres skyldig

Folkemengder på tvers av hele USA reagerte med jubel da Derek Chauvin ble kjent skyldig i drapet på George Floyd på tirsdag.