NRK Meny
Normal

Afghanerne tar tilbake kontrollen i juli

Afghanistans president Hamid Karzai sier sikkerhetsstyrkene vil overta kontrollen for sju provinser til sommeren.

Afghanistans president Hamid Karzai.

Afghanistans president Hamid Karzai opplyste i dag at nasjonale sikkerhetsstyrker skal ta over kontrollen i sju områder til landet.

Foto: MARK WILSON / AFP

Blant områdene der NATO overlater ansvaret til afghanske soldater er Lashkar Gah, som er hovedstaden i den urolige Helmand-provinsen i sør.

Karzai sa tirsdag at de relativt rolige provinsene Bamiyan og Pansjir, byen Herat i vest, områder rundt hovedstaden Kabul og Mazar-i-Sharif i nord skal sikres av afghanske sikkerhetsstyrker når NATO gir fra seg kontrollen i juli.

Norske soldater er i dag stasjonert i Mazar-i-Sharif.

Vil styre selv

Maktovertakelsen er et steg på veien fram til NATO-styrkene trekker seg ut av Afghanistan i 2014.

– Afghanistan ønsker ikke at andre skal stå ansvarlig for vår sikkerhet og forsvar, sa Karzai en tale til sjefer for militæret og politiet tirsdag, to dager inn i det nye afghanske året.

– Dette året er en milepæl i prosessen med regjeringsbygging og fred. Dette året skal handle om mer ansvar, sa Karzai som også oppfordret Taliban til å legge ned våpnene.

– Jeg vil nok en gang be de bevæpnede opposisjonen om å slutte med sine angrep og drap, og heller slutte seg til fredsprosessen. Ellers vil de stå ansvarlig for at utlendingene forblir i Afghanistan.

Mangler ressurser

Men trass mange fagre visjoner, knyttes det stor skepsis til om Karzais styrker er i stand til å ta på seg ansvaret for ro og orden, og ikke minst hanskes med Taliban.

Sikkerheten i Helmand-provinsen har bedret seg etter at USA sendte nye 30.000 soldater til Afghanistan i fjor, men eksperter tror sikkerhetssituasjonen er skjør.

Afghanske militærsjefer har allerede klaget over manglende ressurser, og analytikere peker også på den utbredte korrupsjonen i landet som en av utfordringene i tiden fremover.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt