NRK Meny
Normal

Tar opp kampen mot mafiaen

Italienske myndigheter sender 1000 politifolk til Napoli for å slå ned på det man frykter er en ny bølge av mafiakriminalitet.

Italiensk politi undersøker tre lik funnet i Napoli 1. februar 2005.
Foto: STR / AFP

Siden fredag har flere mafiarelaterte drap skapt frykt i den idylliske byen i Sør-Italia.

I går ba Italias justisminister, Clemente Mastella, regjeringen vurdere å sende deler av hæren til byen for å slå ned på oppblomstringen av mafiarelatert kriminalitet.

Ifølge den italienske avisen La Repubblica har myndighetene nå besluttet å sende rundt 1000 politifolkene til regionen for å sikre turistmål og for å bidra til etterforskning.

- Sitter på en vulkan

- Politiet må bli mer synlig i gatene. Ellers risikerer vi å havne i en situasjon uten sidestykke i Europa med organiserte kriminalitet og annen kriminalitet, sa viseinnenriksminister Marco Minniti.

Vedtaket kommer etter at regionens guvernør, Antonio Bassolino, ba om "mer sofistikerte midler for å slå ned på kriminaliteten".

- Vi sitter på en vulkan, sa han til avisen La Repubblica.

Fire drap har blitt registrert i Napoli og regionen rundt siden fredag, da en bareier drepte en væpnet mann, og skadet en annen, som forsøkte å stjele dagsoppgjøret.

- Oppgjør

Lørdag skjøt og drepte en maskert mann 63 år gamle Patrizia Marino, en narkolanger for mafiaen. Hennes ektemann og to sønner ble drept tidligere.

Et par timer senere knivstakk og drepte en sjalu 16-åring ekskjærestens kjæreste. Mandag ble en mann skutt og drept på åpen gate i det som angivelig var et gjengoppgjør.

To av drapsofrene hadde ingenting med organisert kriminalitet å gjøre, likevel frykter politikerne at mafiaen igjen forsøker å feste sitt grep om Napoli.

- Volden er ikke bare et problem i Napoli, men i hele Sør-Italia, sa statsminister Romani Prodi mandag.

Arbeidsløshet

Sør-Italia  er mye fattigere enn det industririke nord. Arbeidsledigheten i Napoli er i gjennomsnitt 25 prosent, mens 53 prosent i aldersgruppen mellom 25 til 29 år er uten arbeid, viste tall fra det Nasjonale Statistiske Institutt i 2002. 

Mafia-drap i Napoli 6. mars 2005
Foto: CARLO HERMANN / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt