Hopp til innhold

Tar opp kampen mot fremmedfrykt

EU-kommisjonær for innenrikssaker, Cecilia Malmström, synes vi ikke skal akseptere at stuereine partier bruker de høyreradikales språk og løsninger.

Cecilia Malmström

EU-kommisjonær, Cecilia Malmström, vil ta opp kampen mot fremmedfrykt i Europa.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

– Det bekymrer meg at mange sier at våre samfunn ikke skal være multikulturelle, når våre samfunn allerede er det, sier Malmstöm til NRK.

Sammen med stipendiat Anders Ravik Jupskås, ved Institutt for statsvitenskap ved universitetet i Oslo, viser de til at flere statsledere, blant annet i Storbritannia, Frankrike og Tyskland langt på vei har sagt at det flerkulturelle samfunnet har spilt fallit.

Det er over en uke side terrorangrepene i Oslo og på Utøya hvor 77 mennesker ble brutalt drept. Granskingen av høyre-ekstreme miljøer i andre land er nå i full gang, etter det som er det verste angrepet på Norge siden krigen.

– Bruker samme retorikk

– Det siste året har vi sett at tradisjonelle partier i større grad har tilpasset seg de ytterliggående partienes retorikk og løsninger, sier Malmström.

– De identifiserer samfunnsproblemene på samme måte som de høyreekstreme ved å peke på islamifisering og de truede nasjonale verdiene som årsakene, sier EU-kommisjonæren.

Hun trekker frem at stadig flere høyreekstreme partier i Europa har fått sterkere fotfeste i form av at de enten direkte eller indirekte har en kobling til regjeringene, og dermed er i en posisjon hvor de kan ha direkte innflytelse på politikken.

– Ikke problemfritt

Malmström er imidlertid opptatt av å ikke male alt roserødt i det flerkulturelle samfunnet:

– Vi må være åpne på at ikke alt er enkelt i de flerkulturelle samfunn. All integrering er ikke vellykka, men vi kan ikke akseptere at løsningen blir at «alle skal sendes hjem», sier EU-kommisjonæren.

Hun sier de tradisjonelle partiene må ta et større ansvar og stå opp for visse grunnleggende verdier, og passe seg for å sluke den høyreekstreme sidens retorikk.

Anders Ravik Jupskås

- Hva blir konsekvensen dersom vi står hardt på at samfunnet ikke skal være flerkulturelt når det allerede er det, spør stipendiat Anders Ravik Jupskås ved universitetet i Oslo retorisk.

Foto: Pressefoto

– Ny form for høyreekstremisme

EUs politiorganisasjon, Europol, har allerede startet en kartlegging av islamfiendtlige grupperinger i Europa, og i løpet av september skal det lanseres et nettverk av fagpersoner som kjemper mot radikalisering av ungdom.

Gruppa har som mål å identifisere ungdom som står i faresonen for å bli rekruttert til høyreekstreme miljøer.

Ifølge Peter Burgess som leder sikkerhetsavdelingen i Institutt for Fredforskning, Prio, er det et tydelig skille mellom ny og gammel form for høyreekstreme i Europa.

Dagens høyreekstremisme er kulturkonservativ, internasjonal og svært aktiv på internett.

– De er ikke et stort sikkerhetsmessig problem, men et samfunnsproblem, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt