Hopp til innhold

Tar imot 7000 båtflyktninger

Etter et krisemøte natt til onsdag sier Malaysia og Indonesia ja til å ta imot 7000 båtflyktninger.

Fiskere redder flyktninger som har vært ute på havet i flere uker.

REDDET I NATT: Her redder de lokale fiskerne de hjelpeløse flyktningene utenfor kysten av Aceh-provinsen i Indonesia.

Foto: S. Yulinnas / Ap

Ifølge Malaysia og Indonesia befinner det seg i øyeblikket 7.000 flyktninger på båter som driver rundt i Bengalbukta og Andamanhavet.

Etter nattens møte sier Malaysia og Indonesia at de ikke vil avvise båtene, men i stedet tilby midlertidig beskyttelse i inntil ett år.

– Vi vil tilby dem midlertidig opphold, noe som forutsetter at verdenssamfunnet vil bidra til at de flyttes og sendes hjem innen et år, sier Malaysias utenriksminister Anifah Aman på en pressekonferanse med sin indonesiske kollega Rento Marsudi.

Han understreker at tilbudet kun gjelder dem som allerede befinner seg på havet.

Reddet flere hundre i natt

Natt til onsdag reddet lokale fiskere flere hundre rohingyaer som hadde drevet rundt i Andamanhavet.

– De er veldig svake. Mange er syke, og flere døde av sult, ble jeg fortalt, sier Teuku Nyak Idrus, en lokal fisker som deltok i redningsaksjonen.

Blant flyktningene som antas å tilhøre den utstøtte rohingya-minoriteten i Myanmar, var det 30 barn og 26 kvinner, opplyser han, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rohingyaer reddet fra båt utenfor Indonesia

REDDET: Rohingyaer venter på å bli reddet fra båten utenfor Indonesia. Flere hundre ble reddet av lokale fiskere natt til onsdag norsk tid.

Foto: S. Yulinnas / Ap

Nesten 3.000 flyktninger fra Myanmar og Bangladesh har klart å komme seg til land i Indonesia, Malaysia og Thailand, til tross for at de tre landene har nektet å ta dem imot.

Thailands utenriksminister Tanasak Patimaparagorn deltok også på møtet med Indonesia og Malaysia i Kuala Lumpur onsdag, men ikke på pressekonferansen, og han sa til sine kolleger at han måtte hjem og sjekke om slike tiltak er i tråd med thailandske lover.

Overlevende fra en båt som sank utenfor Indonesia fortalte sist uke til BBC at 100 mennesker døde i slåsskamp om mat. Folk ble knivstukket, hengt eller kastet over bord, beretter de.

De fleste menneskene fra Bangladesh antas å være økonomiske migranter, mens rohingyaene flykter fra vold og diskriminering fra den buddhistiske majoriteten i Myanmar.

Nye toner fra Myanmar

I forbindelse med møtet har Utenriksdepartementet i Myanmar uttalt at de deler bekymringen og er «klar til å gi humanitær hjelp til alle som lider ute på havet».

Behandlingen av rohingya-muslimer i landet anses som en av årsakene til økningen i antall flyktninger som forsøker å krysse Bengalbukta til land som Indonesia, Thailand og Malaysia.

Det bor anslagsvis 1,3 millioner rohingya-muslimer i Myanmar, men landet insisterer på å omtale dem som «bengali» – utlendinger. De får ikke statsborgerskap, og blir ilagt reiserestriksjoner i landet.

Båtflyktninger i Sørøst-Asia

SISTE NYTT

Siste nytt