Hopp til innhold

Avsetter Catalonias president

Den spanske regjeringen har besluttet å ta i bruk artikkel 155 overfor Catalonia. De fratar dermed katalanerne store deler av deres selvstyre inntil videre. I Barcelona reageres det med sinne.

Spanias stasminister Mariano Rajoy sier at artikkel 155 vil tas i bruk overfor Catalonia

Spanias statsminister Mariano Rajoy sier artikkel 155 vil tas i bruk overfor Catalonia. Spanske myndigheter tar over styringen.

Foto: Juan Carlos Hidalgo / AP

I formiddag møttes den spanske regjeringen i Moncloapalasset i Madrid. I statsministerboligen bestemte de at artikkel 155 i den spanske grunnloven skal benyttes overfor Catalonia.

Krisemøte i Madrid

Dens spanske regjeringen i krisemøte tidligere i dag

Foto: JUAN CARLOS HIDALGO / AFP

Det fratar Catalonia hele eller deler av deres selvstyre inntil videre.

Statsminister Mariano Rajoy forteller at dette er den eneste fornuftige løsningen. Han bekrefter også at spanske myndigheter nå vil avsette ledende katalanske politikere. Det skal også avholdes nyvalg i Catalonia innen 6 måneder.

Paragraf 155 i den spanske grunnloven gir regjeringen fullmakt til å overprøve regionale myndigheter, men har aldri tidligere vært benyttet.

Den katalanske regjeringens handlinger strider mot loven, sa Mariano Rajoy.

Statsminister Mariano Rajoy

Statsminister Mariano Rajoy mener de katalanske politikere som har krevd selvstendighet har brutt loven

Foto: JUAN CARLOS HIDALGO / AFP

Mariano Rajoy presiserer at regjeringen ikke har ønsket å bruke makt mot selvstyret i Catalonia, men at de nå føler seg tvunget til det.

Statsministeren manet deretter til ro i befolkningen slik at en normaltilstand kan gjeninnføres.

Myndighetene i Catalonia har hele tiden nektet derimot å etterkomme regjeringens krav og truer med å fortsette planen med erklæring av uavhengighet dersom regjeringen ikke går med på forhandlinger.

Katalanere demonstrerer

Katalanere demonstrerer for selvstendighet. Dette bildet er tatt 17. oktober under en protestmarsj i Barcelona

Foto: LLUIS GENE / AFP

Les mer om Catalonias selvstendighetskamp her

Catalonia har i dag en stor grad av selvstyre, blant annet når det gjelder politi, utdanning og helse, men dette kan det nå bli slutt på. Ledelsen i den spanske regionen har kommet helt på kant med sentralregjeringen i Madrid etter å ha holdt folkeavstemning om uavhengighet.

Splittet

Ledelsen i den spanske regionen kom helt på kant med sentralregjeringen i Madrid da de trosset et forbud og holdt folkeavstemning om uavhengighet 1. oktober. Over 90 prosent stemte for løsrivelse, men katalanerne er splittet og bare 43 prosent av dem deltok i folkeavstemningen.

Catalonias leder Carles Puigdemont mener likevel å ha fått

Catalonias leder, Carles Puigdemont

Catalonias leder, Carles Puigdemont

Foto: PAU BARRENA / AFP


mandat til å erklære uavhengighet, men har ennå ikke formelt gjort det.

– Fanget i raseri

I Catalonia er det sterke reaksjoner etter at regjeringens vedtak blir kjent. NRK er i Barcelona og møter katalanerne.

– Vi føler oss fanget i et raseri og har ingenting å forsvare oss med. Folk kan kun gå ut i gatene. Alt som sies fra spansk side er løgn, det skaper sinne og maktesløshet. Det vil styrke ønsket om selvstendighet, sier småbarnsmoren Inma Pascual.

Oscar Diaz

Oscar Diaz tror den spanske regjeringen vil skape mer sinne når de nå har valgt å ta i bruk artikkel 155 i den spanske grunnloven

Foto: Philip Alan Lote, NRK

En annen katalaner, Oscar Diaz, forteller videre at begge parter har skyld i konflikten, men presiserer at den ene siden bruker argumenter, den andre makt.

NRK treffer også flere andre personer i Barcelona som sier de er kritiske til Catalonias regjering. Ingen av dem ønsker å stå frem.

– Risikabelt og farlig

Joaquin Luna er lederskribent og spaltist i La Vanguardia, Spania nest største og Catalonias største avis. Den kommer ut på både katalansk og spansk.

Luna sier at bruken av artikkel 155 gjør at uavhengighetssiden har få virkemidler igjen.

Dette, samtidig med at mangel på respekt for hvordan regjeringen i Madrid håndhever loven, gjør situasjonen uforutsigbar.

Joaquin Luna

– RISIKABELT: Joaquin Luna, lederskribent og spaltist i La Vanguardia

Foto: Philip Lote / NRK

– Å mobilisere i gatene er det store og det eneste våpenet de har igjen. Det er veldig risikabelt og farlig. Når har vi folk i gatene som forsvarer et bestemt politisk syn, og det er en følelse av at det ikke er noen lov som gjelder, sier Luna til NRK.

La Vanguardia er imot uavhengighet, og for to dager siden ba avisa den katalanske presidenten enten gi opp uavhengighetskravet, eller utlyste nyvalg. De to løsningene som var akseptable for regjeringen i Madrid.

«Det finnes ingen ære i å begå kollektivt selvmord, særlig ikke når det er drevet frem av en person og alle lider», skrev avisen i en leder med klar adresse til Catalonias president, Carles Puigdemont.

– Vi prøver å si at å forsøke å vinne en rask uavhengighet fører ingen steder. Det er ingen anerkjennelse fra noe land og vi har et samfunn som er delt i to, sier Luna.

SISTE NYTT

Siste nytt