NRK Meny
Normal

Tar 81 år å få likestilt arbeidsmarked

Først i år 2095 vil menn og kvinner være likestilt på jobb, viser en ny rapport fra World Economic Forum. I år gjør Burundi det best av alle når det gjelder kvinner og økonomi – Norge er nummer to.

I dag har kvinner muligheter i økonomi og arbeidsliv som kun tilsvarer 60 prosent av det menn har.

Dette kaller World Economic Forum (WEF) en svært liten oppgang fra 56 prosent i 2006, da den første rapporten ble lagt fram i Davos.

Klaus Schwab

Klaus Schwab leder World Economic Forum i Davos.

Foto: DENIS BALIBOUSE / NTB Scanpix

– Å få likestilling mellom kjønnene er nødvendig av økonomiske årsaker. Kun de økonomiene som har full tilgang til sine talenter forblir konkurransedyktige og vil fortsette å vokse, sier Klaus Schwab, grunnleggeren av WEF.

Burundi på topp

Rapporten har sett på utviklingen i 142 land verden over, og på områdene helse, utdanning og politisk deltakelse går utviklingen raskere i riktig retning.

Men når det gjelder forholdene på arbeidsplassen skjer det mindre.

Når det gjelder deltakelse og muligheter i økonomi og arbeidsliv, er det det afrikanske landet Burundi som kommer best ut. Men tallene fra landet er ikke fullstendige.

WEF ser blanta nnet på deltakelse i arbeidslivet, lik lønn for likt arbeid, lønnsnivå, og hvor mange kvinner som har ledende posisjoner.

– Ikke godt nok i Norge

Når det gjelder økonomisk likestilling, havner Norge høyt oppe på lista på en andreplass. Det er særlig høy inntekt som gjør at vi kommer godt ut. Men når WEF undersøker hvor mange kvinner som innehar høye posisjoner er vi bare på 71.- og 58.-plass.

Sunniva Ørstavik

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik.

Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no

Hvis man ser på alle indikatorene ligger Norge som nummer tre av 142 land. Helt øverst ligger Island – for 6. gang – og alle de nordiske landene er inne på topp 5.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener det ikke er grunn til å være fornøyd selv om vi havner høyt på lista.

– Vi må ikke se hvordan vi er i forhold til land vi helst ikke vil sammenlikne oss med. Vi må se på hvor langt unna vi er full likestilling, sier Ørstavik til NRK.

Hun mener det fortsatt ikke er slik at menn og kvinner har like muligheter her i landet.

Fire utfordringer

Likestillingsombud Ørstavik mener det er fire viktige områder som både Norge og verden for øvrig må jobbe med: makt og innflytelse, økonomi, forventninger til omsorgsrollen og trygghet.

– I Norge er færre kvinner ledere, og lokalpolitisk har vi langt igjen. Kvinner tjener fortsatt bare 85 prosent av det menn gjør. Det er større forventninger til at kvinner skal ta ansvar for familien og kvinner er også mer utsatt for vold i nære relasjoner, sier hun.

Hun ønsker også at Norge skal bruke sin innflytelse til å legge mer vekt på likestilling i bistand og internasjonalt arbeid.

– Jeg er glad statsminister Erna Solberg har vært opptatt av dette med kvinner og utdanning, men det er fortsatt flere saker å ta av, sier hun.

Rwanda debuterer på 7. plass

Erna Solberg besøker jenteskole i Malawi

Statsminister Erna Solberg har engasjert seg i jenters utdanning. Her fra Malawi.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Etter de fem nordiske landene er flere regioner representert. Nicaragua er på 6., mens Rwanda, som har hatt stor framgang siden oppgjøret etter folkemordet i 1994, havner på 7. plass. Det er første gang Rwanda er på lista.

Særlig deltakelse i politisk arbeid gjør at kvinner i Rwanda kommer godt ut, ifølge tallene WEF har samlet inn.

De følgende plassene på topp 10 innehas av Irland, Filippinene og Belgia.

USA klatrer tre plasser, og havner på 20. Årsaken er særlig at de har forbedret inntektsgapet mellom kjønnene, og også har fått flere kvinner inn i høye stillinger i politikken.

Frankrike gjør et stort sprang fra 45. til 16. plass etter at de har fått opp andelen kvinner som statsråder. Halvparten er nå kvinner, og det er en av de høyeste andelene i verden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt