Tapte ankesak: Dømt for å ha kvalt spedbarn, hevder det var dødfødt

Teodora Vásquez (34) tapte ankesaken i I El Salvador. Hun er dømt til 30 år i fengsel for å kvalt sitt eget barn, men hevder selv det var dødfødt. Landet har totalforbud mot abort, og menneskerettighetsgrupper mener at mange kvinner som er dømt for drap, har hatt svangerskapskomplikasjoner.

Teodora Vasquez

I RETTEN: Teodora Vásquez (34) ble ført ut av rettssalen iført håndjern etter å ha tapt ankesaken.

Foto: Salvador Melendez / AP

Vásquez ble dømt til 30 års fengsel for «mord under skjerpende omstendigheter» i 2008 og har sittet 10 år i fengsel.

Onsdag tapte hun ankesaken, og domstolen har bestemt at hun ikke blir løslatt.

Retten mente at dødsfallet var framprovosert og at Vásquez kvalte barnet, skriver nyhetsbyrået Reuters. Advokatene hennes sier at hun hadde helseproblemer og fødte et dødt barn.

Teodora Vásquez mener hun er uskyldig dømt og vil kjempe videre for frifinnelse etter at dommen falt natt til torsdag.

– Vi er sjokkerte over dommen. Det er helt absurd at man kan dømme noen til 30 år i fengsel på grunn av en dødfødsel, sier Ina Strøm fra Amnesty Norge til NRK. Hun er i El Salvador for å følge saken.

Laster Twitter-innhold

Amnesty vil fortsette å kjempe for å få kvinnen løslatt.

Rettsak El Salvador

GRÅT: Flere frammøtte kvinner og familiemedlemmer gråt utenfor rettsbygningen da rettens avgjørelse ble kjent.

Foto: Oscar Rivera / AFP

– Angrepet på gata

Teodora Vásquez var sommeren 2007 høygravid i niende måned med sitt andre barn. El Salvador er et av landene i verden med høyest kriminalitet. Teodora har fortalt at hun ble angrepet på gata av ukjente menn som slo henne hardt i magen.

Noen dager seinere skal hun ha fått blødninger og ringte nødtelefonen før hun besvimte på toalettet. Da hun kom til seg selv igjen, var hun lenket fast til sengen på sykehuset. Hun fikk beskjed om at barnet var dødt, og ble anklaget for å ha drept det

– Jeg betaler for en forbrytelse jeg ikke har begått, sa Teodora Vasquez til media før en rettshøring sist fredag.

I retten vitnet tre medisinske eksperter som hadde hver sin versjon om hendelsesforløpet og dødsårsaken.

Amnesty sier at Teodoras advokat påpekte i retten at dersom noen har tenkt å drepe babyen sin, er det lite sannsynlig at de hadde ringt nødtelefonen. Og organisasjonen mener dommen bryter med rettsprinsipper om at en person er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

– Teodora ble istedenfor betraktet som i skyldig i utgangspunktet, og den rimelige og fornuftige tvilen kom henne aldri til gode, sier Patricia Kaate som er fagansvarlig i Amnesty i Norge.

EL SALVADOR-ABORTION-VASQUEZ

I RETTEN: Teodora Vásquez i retten i dag.

Foto: OSCAR RIVERA / AFP

Småjenter må føde sine egne søsken

El Salvador er et av fem land i verden som har totalforbud mot abort. Det betyr at kvinner og barn ikke får abort, selv om de er voldtatt og liv og helse er i fare.

Og det betyr at småjenter ned i 10-årsalderen må føde sine egne søsken etter å ha blitt voldtatt av sin egen far.

Landets leger har plikt til å varsle myndighetene hvis de mistenker at en kvinne har forsøkt å avslutte et svangerskap ved egen hjelp. Hvis de unnlater å gjøre det, kan de selv risikere lange fengselsstraffer, skriver BBC.

Minst 27 kvinner soner i dag straffer på opptil 40 år etter spontanaborter eller dødfødsler, ifølge en organisasjon som jobber mot avkriminalisering av abort i landet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

FNs høykommisær for menneskerettigheter sa i november at de var sjokkert over at kvinner ble straffet for det som åpenbart var spontanaborter og svangerskapskomplikasjoner, ifølge Reuters. De bad også myndighetene i landet om å granske alle saker der kvinner har blitt fengslet for kriminalitet knyttet til landets abortlover.

EL SALVADOR-ABORTION/

DEMONSTRASJONER: Flere har demonstrert utenfor rettssalen med krav om at Teodora Vásquez blir satt fri.

Foto: JOSE CABEZAS / Reuters

Mulig lovendring

Den katolske kirken forsvarer totalforbudet mot abort. Biskopen i hovedstaden San Salvador, Gregorio Chavez, sa i 2015 til BBC at «alle former for menneskeliv er hellig».

– Å fjerne liv, er drap. Hvis to liv er i fare, må vi redde den svakeste av dem og det er barnet, sa biskopen.

Regjeringspartiet FMLN la i fjor fram et lovforslag om å avkriminalisere såkalt terapeutisk abort som betyr at en kan få abort av medisinske grunner.

Les mer: Utfører aborter tross utvisning

SISTE NYTT

Siste nytt