Hopp til innhold
Analyse

Taperen ble vinneren

Skottene sa et klart nei til å løsrive seg fra Storbritannia. Den store pådriveren for skotsk uavhengighet, nasjonalistleder Alex Salmond, innrømmet nederlaget tidlig i dag morges. Han var tydelig skuffet og i dag trakk han seg som leder, men han har likevel vunnet mye.

Britain Scotland

Alex Salmond tapte folkeavstemningen, men er likevel en vinner.

Foto: Scott Heppell / Ap

Salmond har frem til han trakk seg i dag vært førsteminister i den skotske lokaleregjering. Hans parti, SNP – Scottish National Party – har rent flertall i det skotske parlamentet. Det er han og regjeringen hans som, i samarbeid med den britiske regjeringen, skal meisle ut Skottlands fremtid.

Han er både taper og vinner

Britain Scotland

Skuffet ja-velger på vei hjem. Men debatten fortsetter.

Foto: Stefan Rousseau / Ap

Alex Salmond har arbeidet for et uavhengig Skottland i flere tiår. I tider da nasjonalistene ble sett på som en kuriositet i britisk politikk. Han tapte det store slaget i dag, og unionen med resten av Storbritannia består. Men Alex Salmond er ikke bare en taper – han er også en vinner.

Det er flere grunner til at hele prosessen med folkeavstemning om uavhengighet kan kalles en suksess, også for mannen som i første omgang ser ut til å være valgets taper. For det folkeavstemningen har klart er å engasjere skottene i en konstruktiv politisk debatt på en måte ingen har sett før.

Rekordstor valgdeltakelse

TOPSHOTS-BRITAIN-SCOTLAND-INDEPENDENCE-VOTE

Opptelling av stemmer foregikk i hele natt.

Foto: LEON NEAL / Afp

Salmonds første seier er valgoppslutningen på 84,6 prosent. Maken til deltagelse har aldri blitt registrert i Skottland, knapt i andre deler av den demokratiske verden.

Til sammenligning var det bare så vidt over 50 prosent som stemte ved valget til det skotske parlamentet i 2011.

Salmonds andre seier er at så mange som 44,7 prosent av skottene – over 1,6 millioner mennesker – faktisk stemte ja. Nasjonalistpartiet har hatt et uavhengig Skottland som sin kampsak i mange år.

Da partiet fikk flertall i det skotske parlamentet ved valget i 2011, inngikk Salmond en avtale med den britiske regjeringen om folkeavstemning 18. september 2014.

Meningsmålingene viste ingen voldsom begeistring til å begynne med. Nei-siden – de som ville bli i unionen – hadde en tosifret ledelse i prosentpoeng helt opp til noen uker før selve folkeavstemningen. En ja-seier virket utenkelig.

Panikk i regjeringen

Men Salmond og hans allierte i ja-bevegelsen ga seg aldri. Og de siste ukene dro de kraftig innpå. Redselen for en ja-seier begynte å bre seg i de britiske regjeringspartiene i London.

Og her kommer Salmonds tredje seier. For han har klart å gi britiske myndigheter en støkk.

Statsminister David Cameron, visestatsminister Nick Clegg og opposisjonsleder Ed Miliband satte seg alle på flyet nordover. De manet til samhold, advarte mot å bryte opp den 307 år gamle unionen og lovet skottene gull og grønne skoger hvis de bare sa nei til et uavhengig Skottland.

Økt selvstyre til alle

BRITAIN-SCOTLAND-INDEPENDENCE-VOTE

Statsminister David Cameron lover skottene mer penger og selvstyre.

Foto: CARL COURT / Afp

Og her kan Alex Salmond innkassere sin fjerde seier. For statsminister David Cameron lovet å holde løftene sine, da resultatet ble klart i dag.

Skottland får mer penger fra den britiske felleskassen, og enda mer selvstyre enn parlamentet og lokalregjeringen allerede har. Så godt som all makt blir overført til det skotske parlamentet, bortsett fra forsvars-, sikkerhets- og utenrikspolitikken.

Samtidig gjør Cameron det klart at også England, Wales og Nord-Irland får økt selvråderett, i tråd med løftene som er gitt til Skottland.

Og selvstyrereformene skal skje fort: Den britiske regjeringen tar sikte på å få gjennomført reformene fra januar. For alle delene av Storbritannia.

Den store debatten

Dermed har debatten om skotsk selvstendighet blitt noe langt mer enn nettopp det. For denne debatten har fått ringvirkninger. I Wales, Nord-Irland og ikke minst i England. Nå går debatten høyt også i de andre delene av unionen.

Hvorfor skal skottene få enda mer? Spurte de i Wales. Og hvorfor har ikke vi engelskmenn noe selvstyre? Lød det fra det fattige Nord-England. Mens den protestantiske Oransjeordenen i Nord-Irland marsjerte i tusenvis i Edinburgh til støtte for unionen.

Nok en seier

For Alex Salmond er dette en seier nummer fem. Det som begynte som en debatt om uavhengighet for Skottland har fenget ikke bare Skottland, men hele unionen.

Salmond har vært en avgjørende drivkraft. Debatten har fått ringvirkninger i England, Nord-Irland og Wales. En konstruktiv debatt om hva unionen skal være er i gang på De britiske øyer.

Slik har debatten de skotske nasjonalistene startet blitt et sterkt signal til myndighetene i Westminster om at unionen trenger reformer.

SISTE NYTT

Siste nytt