Hopp til innhold

– Blir Morsis nye forsvarsminister

Feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi skal ha gitt Egypts nye president Mohamed Morsi beskjed om at han forblir landets forsvarsminister. Samt mye annet.

Hussein Tantawi

Mohamed Hussein Tantawi (t.h.) forblir trolig Egypts sterke mann også inn i fremtiden. Her sammen med sin stabsjef Sami Anan.

Foto: Mohamed Abd El-Ghany / Ap

Tantawi har også overtatt Hosni Mubaraks gamle tittel, som øverstkommanderende for de væpnede styrkene.

Feltmarskalken var den som i fjor gav Mubarak beskjed om at han ikke lenger hadde militærets tillit.

Siden har han vært Egypts øverste leder, i kraft av sin posisjon som leder av Militærrådet.

Han ble først bejublet fordi han og hæren stilte seg på folkets side og nektet å skyte mot demonstrantene på Tahrir-plassen. Da det ble tydeligere og tydeligere at de væpnede styrkene ikke akter å gi slipp på posisjon de har hatt i Egypt siden 1952, har kritikken og upopulariteten økt.

Makta og bukta?

Tantawi har vært forsvarsminister siden 1991. Og det nåværende regimet ser ingen problem med at Tantawi beholder posten i en demokratisk regjering.

– Den nye regjeringen kommer til å ha en forsvarsminister som er leder av Militærrådet, sa generalmajor Mohamed Assar i et intervju med fjernsynskanalen CBC.

På spørsmål om det betyr at Tantawi kommer til å bli sittende, svarte Assar:

– Korrekt. Hva er galt med det? Han er lederen av Militærrådet, forsvarsminister og øverstkommanderende for de væpnede styrkene.

Alle Egypts tre tidligere presidenter har vært generaler og hatt tittelen øverstkommanderende for de væpnede styrkene.

Tantawi har inntil nå ikke innehatt denne posisjonen. Han vil også lede det nyopprettede Nasjonale forsvarsrådet, som skal ta hånd om forsvarspolitikken og utenrikspolitikken.

Dette var ett av trekkene til Militærrådet, da de for to uker siden kunngjorde en rekke avgjørelser som skapte storm.

Mange mente hensikten var å vingeklippe den kommende presidenten som de antok ville bli Mohamed Morsi fra Det muslimske brorskapet, og sikre sin egen makt og innflytelse for fremtiden.

Mohamed Assar holder fast på at Morsi blir en «fullverdig» president.

– Presidenten vil være statsoverhode med full maktutøvelse. Presidenten kan ta avgjørelsen om å gå til krig, i samråd med de militære lederne, sa Assar og la til at dette er en normal praksis, inkludert i USA.

Mohamed Morsi og Hussein Tantawi

Mohamed Morsi og Hussein Tantawi møtte hverandre tidligere denne uken, i Mubaraks gamle presidentpalass.

Foto: - / Afp

Lover bred regjering

Den påtroppende presidenten er i ferd med å sette sammen regjeringen som skal forsøke å få Egypt på fote igjen, økonomisk og sikkerhetsmessig samt innfri det som Mubarak-regimet neglisjerte, helse, utdanning og økt levestandard for det store flertallet av befolkningen.

Morsi lover at regjeringen og hans nærmeste rådgivere skal speile hele Egypt og ikke bare Det muslimske brorskap.

Han har allerede uttalt at en kristen og en kvinne skal få posisjoner som visepresidenter, som muligens blir hele fem i tallet. Det er også tale om at en representant for de unge aktivistene som startet opprøret i fjor, får en slik rolle.

Morsi har allerede møtt flere av aktivistgruppene, inkludert 6. april-bevegelsen som sparket i gang demonstrasjonene og den tidligere Google-sjefen Wael Ghonim.

Både Ghonim og 6. april-grunnleggeren Ahmed Maher støttet Morsi under siste runde av presidentvalget, etter at de liberale kandidatene var slått ut.

Wael Ghonim

Google-helten Wael Ghonim under valgkampen.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

De mente Brorskapets mann var langt mer å foretrekke enn Mubaraks siste statsminister, general Ahmed Shafiq.

Morsi har også hatt et eget møte med feltmarskalk Tantawi og de kristne lederne i landet. Han har også vært i samtaler med den liberale frontfiguren, og nobelprisvinneren, Mohammed El-Baradei.

Det antas at en stor del av regjeringen kommer til å bestå av teknokrater.

Morsi har sagt han trenger de beste av landets eksperter, gitt at økonomien og den viktige turistindustrien ligger med brukket rygg.

Han trenger også å bygge en bred allianse i kampen om demokratiet, der de militære ikke vil slippe posisjoner og privilegier sine så lett. Og han trenger å forsikre utlandet at han og Brorskapet, selv om han formelt har meldt seg ut, er til å stole på.

Avlegger eden

Morsi skal i morgen avlegge presidenteden foran landets grunnlovsdomstol, i det første kompromisset med generalene.

Mohamed Morsi

Sikkerhetoppbudet var stort da Mohammed Morsi deltok under fredagsbønnen i Al-Azhar-moskeen.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Morsi holdt opprinnelig på at han aktet å avlegge eden til landets parlament, som Militærådet oppløste for to uker siden etter at grunnlovsdomstolen erklærte deler av parlamentsvalget for ugyldig.

Morsis ønske var at deler av parlamentet skulle sammenkalles. Han erklærte at det var helt uaktuelt at han som folkevalgt leder skulle avlegge eden til de militære sjefene, og grunnlovsdomstolen er tydeligvis noe begge sider kan akseptere.

I ettermiddag skal Morsi tale på Tahrir-plassen, symbolet på revolusjonen, hvor det er kalt til demonstrasjoner. Her er det ventet slagord mot Militærrådet, for å øke presset mot at de må overlate all makt til en sivil regjering.

SISTE NYTT

Siste nytt