NRK Meny
Normal

Tanta til Kim Jong-un lever den amerikanske drømmen

Ko Yong Suk dro fra Nord-Korea i 1998, flyttet til USA og startet et vaskeri sammen med sin ektemannen. Hennes nevø er diktator i hjemlandet.

Kim Jong-un.

Tanta til Kim Jong-un skal ha bodd i USA i 18 år.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Det er Washington Post som forteller om den 60 år gamle kvinnen, som driver et vaskeri sammen med sin mann i USA. Det virker ikke som det er noe spesielt ved trebarnsmoren. Men i 1998 dro hun fra Nord-Korea, som en del av landets mektigste slekt.

Da var hun kjent som Ko Yong Suk, søster av Ko Yong Hui, som var moren til nåværende hersker i Nord-Korea Kim Jong-un. Da hun kom til USA for 18 år siden, sto den amerikanske etterretningstjensten, CIA, klar til å ta i mot Ko Yong Suk og hennes ektemann Ri Gang.

Å bidra til spionasje mot Nord-Korea kan fort straffe seg. I april ble en amerikaner dømt til ti års straffearbeid i Nord-Korea etter at han skal ha blitt tatt på grensen mellom Nord-Korea og Kina med en minnepinne med militære og kjernefysiske hemmeligheter.

Påtvungne offentlige tilståelser er ikke uvanlig i Nord-Korea.

Skiftet bleier på diktatoren

Paret kan fortelle at deres nevø og den beryktede unge lederen i Nord-Korea, Kim Jong-un, er født i 1984, og ikke i 1983 eller 1982. Dette vet de fordi deres førstefødte også ble født dette året.

– Han og min sønn var lekekompiser allerede fra fødsel av. Jeg har skiftet bleier på dem begge, forteller hun.

Tidligere denne måneden ble Kim Jong-un hyllet da hundretusenvis hadde møtt opp på plassen oppkalt etter hans far og den tidligere lederen Kim Jong-Il.

Ifølge tanta og ektemannen kommer CIA av og til innom for å vise bilder av enkelte personer, og spør hvem disse menneskene er. CIA har ikke ønsket å bekrefte eller kommentere parets påstander. Enkelte deler av historien kan verifiseres, andre deler kan ikke det eller er ufullstendige, skriver avisen.

Den amerikanske drømmen

Ektemannen Ri har fortsatt sympati med det nord-koreanske regimet, og han har nå søkt om å få besøke hovedstaden Pyongyang.

Nå lever de under ny identitet et sted i USA. De har bedt om å få slippe å bli omtalt ved egne navn og de ønsker heller ikke å få hjemstedet sitt offentliggjort, skriver Washington Post, som har møtt paret en gang i New York og en gang der de bor og jobber til vanlig.

– Mine venner her sier jeg har vært så heldig, at jeg har alt. Barna mine gikk på gode skoler, og har vært suksessfulle. I tillegg har jeg min mann, som kan fikse alt, sier Ko Youn Suk.

– Jeg tror vi har fått oppfylt den amerikanske drømmen, legger ektemannen til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt