Tankskip på grunn i arktisk Canada

Et tankskip står på grunn i Nordvestpassasjen i arktisk område av Nord-Canada, melder canadisk kystvakt. Skipet har 9 millioner liter dieselolje om bord.

King William Island, Canada
Foto: NRK Grafikk

Det er fare for at dieseloljen fra tankskipet "Nanny" kan lekke ut i arktisk farvann, melder Canadian Coast Guard.

Skipet sitter fast på en sandbanke sørvest på King William-øya i Nordvest-passasjen, utenfor Gjøa Haven.

Ingen lekkasje oppdaget

Det har foreløpig ikke lekket fra tankskipet, som eies av selskapet Woodward's Oil. Det var på vei med drivstoff til lokalsamfunn i området.

Eierne av skipet håper å unngå lekkasje og vil prøve å dra det løs fra sandbanken igjen, i samarbeid med myndighetene.

Kystvaktskipet "Henry Larsen" kom til området ved 22-tiden norsk tid, og ankrer opp ved tankeren for å følge utviklingen. Ifølge Woodward's Oil har tankeren dobbeltskrog.

- Det er flere sandbanker i området, så vi må være forsiktige, sier Larry Trigatti, talsmann for Kystvaktas redningstjeneste.

- Kystvakta overvåker også situasjonen fra helikopter, sier Trigatti.

Besetningen på "Nanny" skal ikke være i fare.

"Henry Larsen", den canadiske kystvakta

Kystvaktskipet 'Henry Larsen' ligger ved havaristen.

Foto: Canadian Coast Guard

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt