Flere hundre fulgte Tamta (23) til graven i Georgia

KUTAISI, GEORGIA: Flere hundre møtte fram for å ta farvel med Tamta Lipartelliani (23), som mistet livet på Utøya, da hun ble gravlagt i hjembyen Kutaisi i Georgia lørdag.

«Hvorfor, mor? Hvorfor døde hun slik?» ropte Tamta Lipartelianis mor rett før den 23-årige datterens kropp ble lagt i graven i kveld. Mange i begravelsen kom med tilrop myntet på Anders Behring Breivik som «morder», «lystmorder»
og «galning».

Liya Liparteliani, moren til Tamta Liparteliani som døde på Utøya, gråter i begravelsen

Liya Liparteliani, moren til Tamta Liparteliani

Foto: Shakh Aivazov / Ap
Avtandil Liparteliani, faren til Tamta Liparteliani viser fram datterens diplomer

Avtandil Liparteliani, faren til Tamta Liparteliani viser fram datterens diplomer.

Foto: Ragnar Skre
En jente holder portrettet til Tamta Liparteliani i begravelsen 6. august

En jente holder portrettet til Tamta Liparteliani i begravelsen

Foto: Shakh Aivazov / Ap

Tar avskjed med datteren

Moren til Tamta Liparteliani sitter foran kista og roper sin smerte til forfedrene, slik tradisjonen er i begraveser i Georgia.

Tamtas kropp er tilbake i barndomshjemmet i noen dager, og gjestene kommer i bølger for å ta avskjed med kvinnen som dro til Norge for å lære om demokrati.

– Hun var en så god venn, vi var alltid sammen, vi pleide å være her i hennes leilighet, sier kusinen Maiko.

– Jeg kan ikke fatte hvordan jeg skal klare meg uten henne, sier hun stille.

Best i klassen

Faren holder opp diplomer hun har fått. Fra starten av var hun alltid blant de fem beste i klassen.

Da hun fikk stipend til å ta bachelargrad i internasjonale relasjoner, og engasjerte seg i studentmiljøet for å bedre studenters kår banet det etterhvert veien til til Norge og ø Utøya, hvor hun 22. juli falt for kulene til massemorderen Anders Behrens Breivik.

Sjokket sitter i blant folk er i Kutaisi hvor hun kom fra. Naboene som er innom spør seg, hvordan kunne dette skje? I Norge, fredsnasjonen? Noen mener det kunne rammet hvor som helst, og dette får dem ikke til å se med andre øyne på Norge.

– Elsket nordmenn

I leiligheten ligger mange utgaver av norske aviser, som foreldrene fikk med seg da de gjestet Norge i et forsøk på å finne datteren, som mange her trodde var i live inntil det siste.

– Tamta elsket nordmenn, hun hadde lett for å knytte kontakter og hadde mange venner der, sier faren Avto.

– Vi georgiere er glad i nordmenn. Dette har ikke forandret på det. Dere er gjestmilde og har skapt et godt samfunn, sier han.

Opptog til kirken

I elleve-tiden gjør familien seg klar til å bære kisten ned trappene og ut i bakgården, og gråten tiltar da kvinnene symbolsk protesterer mot at den døde blir tatt til graven.

Alle i Kutaisi kjenner Tamta nå, og hundrevis er møtt fram ute i gårdsplassen for å følge henne på sin siste reise. Det blir etterhvert et opptog mot Andria Pirveltsodebuli kirke.

Presten Georgi sier han kjente Tamta som et godt menneske. En jente kommer forbi med en enkelt rød rose som hun vil legge på kisten.

– Det har ennå ikke godt opp for meg at det skjedde, og hvorfor det skjedde, sier hun.

Mengden består for en stor del av ungdom.

Presidenten gråt for Tamta

Ved kirken sitter de nærmeste i ring rundt kista, mens prestene vifter med røkelse og ber. Ved 13-tiden kommer presidenten i Georgia, Mikheil Saakasjvili, og like etter de som er for på vegne av landet Tamta døde i, den norske ambassadøren i Baku Erling Skjønsberg.

De går opp på talerstolen i kirka, der Saakasjvili hyller Tamta som et forbilde for georgisk ungdom, og et stort tap for landet og byen Kutaisi, som presidenten har et spesielt nært forholt til og vil gjøre til ny hovedstad.

Presidenten la vekt på at det som skjedde var en tragedie både for Norge og Georgia. Han trakk fram at han selv bodde i Norge i en periode og at han alltid har hatt inntrykk av landet som et fredfylt sted.

Georgias president Mikhail Saakashvili gråter under begravelsen til Tamta Liparteliani

Georgias president Mikhail Saakashvili gråter under begravelsen

Foto: Shakh Aivazov / Ap

Men overalt i verden kan det totalt uventede skje, påpekte Saakasjvili.

– Georgias fremtid

– Tamta var en ung og engasjert person. Hun var en del av Georgias fremtid, men ble revet bort, sa presidenten.

Ambassadør Skjønberg sier i talen at tragedien har bragt Georgia og Norge tettere sammen, peker på at det var et anslag mot demokratiet og at begge landene kjemper mot de samme trusler.

– Hun var en av Georgias fineste ungdommer, en jente som bestemte seg for å ta ansvar og gjøre en forskjell i samfunnet.

– Hun kom for å dele sine fremtidsdrømmer og planer med alle sine venner i Norge, sa Skjønsberg.

En kommende leder

Tamta Lipartelliani ble trukket fram som dyktig og en kommende leder for ungdomsorganisasjonen Sosialistisk Ungdom. Etter besøket på Utøya skulle hun delta på en fredskonferanse i Berlin, som hun selv var initiativtaker til.

Lipartelliani gjestet Utøya på vegne av Sosialistisk Ungdom i hjemlandet. Hun dro til Utøya sammen med en venninne, og de to holdt tett sammen under oppholdet. Venninnen overlevde tragedien.

Politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, Signe Brudeset tror tragedien vil føre til et tettere samarbeid mellom AUF, hvor hun er internasjonal sekretær, og den politiske gruppen som Tamta deltok i, Georgias sosialistisk ungdom, og gir garantier om at de georgiske aktivistenes bekymring for sikkerheten ved framtidige sommerleire skal bli tatt meget alvorlig.

Ikke plass til alle rosene

De røde rosene dominerer blomsterhavet som stadig må bæres ut fordi man ikke får plass til alt.

Kl. 15 bæres kista ut, og gjennom Kutaisis gater, mot kirkegården. På veien bort høres det utrop fra mange om morderen. En av de sørgende sammenlikner Utøya-massakren med andre liknende tragedier.

Når kisten skal til å legges ned blir stemningen mer spent. Moren til Tamta roper igjen og igjen: «Hvorfor?, Hvorfor ble du tatt fra oss på denne måten?»

Rafal bisatt i Irak

Jamil Rafal Yasin

Jamil Rafal Yasin

Foto: Privat

Tamta var ikke det eneste Utøya-offered som ble minnet lørsdag.

20 år gamle Jamil Rafal Mohamad Jamil ble bisatt i Erbil i Irak lørdag. Jamil var irakisk statsborger, men hadde bodd i Eigersund siden 2010.

Det holdes en egen minnestund for henne på Dalane videregående skole mandag. Iraks ambassadør til Norge Sundus Omar Ali og forsvarsminister Grete Faremo (Ap) vil være til stede.

Les mer:

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt