Tamilene ber om varig våpenhvile

Den hardt pressede tamil-geriljaen på Sri Lanka ber om en varig våpenhvile. - Ikke aktuelt, sier myndighetene.

Lankesisk kvinne i bønn i et hindutempel
Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP

En midlertidig regjerings-erklært våpenhvile i forbindelse med den buddhistiske nyttårsfeiringen har nå vart i to dager.

Den kom trolig i stand for å redusere det sterke internasjonale presset for å stanse blodbadet nordøst i øystaten.

Et stort antall sivile har vært innesperret i området mellom de stridende partene. Håpet er at de får mulighet til å komme seg ut av kampsonen i løpet av våpenhvilen.

Sterkt presset

Tamil-geriljaen kontrollerer nå bare en liten landstripe på Jaffna-halvøya. Den er omringet av regjeringshæren på alle kanter etter måneder med harde kamper.

Nå ønsker geriljaen en varig våpenhvile med politiske samtaler og forhandlinger om en fredsavtale, for å få en endelig slutt på tiår med blodig borgerkrig.

FN og en rekke land har hilst våpenhvilen velkommen, og oppfordrer myndighetene til å forlenge den.

- Det ville være en tragedie hvis partene går tilbake til de harde kampene og drapene på sivile etter to døgn, sier en talsmann for det britiske utenriksdepartementet.

- Ingen oppriktig vilje

Men Sri Lankas utenriksminister Rohitha Bogollagama avviser å forlenge våpenhvilen.

Han sier i en uttalelse at han "understreker at en lengre våpenhvile ikke er mulig fordi LTTE-geriljaen har hittil ikke klart å vise noen oppriktig vilje til å la de sivile i området bevege seg fritt" og komme seg ut av kampområdet.

Like etter at den kortvarige våpenhvilen ble erklært, ga Sri Lankas myndigheter Norge sparken som meklere i konflikten.

Men norske myndigheter svarte med å si at det ikke har vært mulig å ha noen meklerrolle overhodet siden fredsprosessen brøt sammen for tre år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt