Hopp til innhold

Taliban vil stanse angrep på skoler og markeder

Representanter for Taliban og det afghanske sivilsamfunnet lover å redusere volden i det krigsherjede landet. Det ble klart under fredsforhandlingene som pågår.

Talibans delegasjon på vei inn til samtalene i Doha.

Talibans delegasjon på vei inn til samtalene i Doha. I front går Shahabuddin Delawar. Han var tidligere Talibans utsending til Saudi-Arabia

Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Forhandlingene har pågått over to dager i Qatars hovedstad Doha. Rundt 70 delegater deltar. Møtene arrangeres i fellesskap av Qatar og Tyskland.

I en felles uttalelse sier partene at de skal delta i en overvåket fredsprosess. Den skal blant annet bidra til at fordrevne mennesker kan komme hjem.

– Løftet om redusert vold i Afghanistan er den viktigste delen av en felles uttalelse fra partene, sier den tyske utsendingen til Afghanistan, Markus Potzel.

I går ble det kjent at Norge ønsker å være vertskap for videre Afghanistan-drøftinger.

Lover færre drepte

Taliban har tidligere stått bak et stort antall terrorangrep mot sivile mål i Afghanistan. I mange av tilfellene er det brukt selvmordsbombere.

Som en del av avtalen har Taliban lovet å stanse angrepene mot skoler og markedsplasser. Det skriver den britiske avisen The Telegraph.

Ifølge FN ble 11 000 sivile drept eller såret i Afghanistan i fjor.

Barn med splintskader får hjelp på et sykehus i Ghazni-provinsen.

Barn med splintskader får hjelp på et sykehus i Ghazni-provinsen. De ble såret av en bilbombe 7. juli.

Foto: Rahmatullah Nikzad / AP

Kvinners rettigheter prioriteres

I uttalelsen understrekes det også viktigheten av å prioritere kvinners rettigheter innen politiske, sosiale, utdanningsmessige og kulturelle områder. Forutsetningen er at rettighetene eksisterer «i et islamsk rammeverk og etter islamske verdier».

– Dette er ikke en avtale, men et fundament for videre samtaler, sier delegaten Mary Akrami. Hun er direktør i Afghan Women's Network.

Ville ikke ha dialog med regjeringen

Taliban har nektet å forhandle med regjeringen til president Ashraf Ghani. Taliban anser Ghanis regjering for å være en nikkedukke for amerikanske interesser.

Representanter fra den afghanske delegasjonen i Doha.

Representanter fra den afghanske delegasjonen i Doha.

Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Likevel sier den amerikanske forhandleren Zalmay Khalilzad at han er fornøyd med samtalene i Doha.

– Dette har vært den mest konstruktive samtalen vi har hatt med Taliban. Vi vil ha et stabilt Afghanistan. Møtet mellom Taliban og afghanerne var en stor suksess, sier Khalilzad.

 Zalmay Khalilzad er USAs spesialutsending til fredssamtalene som pågår i Doha.

Zalmay Khalilzad er USAs spesialutsending til fredssamtalene som pågår i Doha.

Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Også Qatars utsending Mutlaq bin Majid Al Qahtani er fornøyd med samtalene.

– Vi er svært fornøyde med at partene har kommet med en felles uttalelse som et første skritt mot fred. Vi takker dem for støtten til de pågående samtalene i Qatar som de anser som viktige og positive i å få slutt på Afghanistan-konflikten, sier han.

Han understreker at uttalelsen kun er et første skritt mot en enighet mellom partene.

– En reise på tusen mil begynner med et skritt, sier utsendingen.

Håper på veikart innen september

USA deltok ikke i samtalene, men vil tirsdag gjenoppta samtalene de startet med Taliban i forrige uke. Amerikanerne håper at et endelig veikart mot fred i Afghanistan kan være klart innen 1. september.

Dette vil også innebære en uttrekking av styrker fra USA og Nato.

Det neste skrittet nå er å begynne formelle fredssamtaler.

SISTE NYTT

Siste nytt