Taliban-utbrytere flørter med IS

En utbrytergruppe fra Taliban har sendt en delgasjon til IS-leder Abu Bakar al-Baghdadi for å si at de ikke har noe i mot IS-soldatenes nærvær i Afghanistan.

Abu Bakr al-Baghdadi er leder for terrorgruppen Den islamske stat

Abu Bakr al-Baghdadi oppfordret i mai alle muslimer til å emigrere til hans selv-proklamerte kalifat. Nå blir hans soldater ønsket velkommen av Taliban-avhoppere i Afghanistan

Foto: Uncredited / Ap

Det er den pakistanske avisa The Express Tribune som skriver at en delegasjon på tre Taliban-avhoppere skal møte al-Baghdadi.

Al-Baghdadi har tittelen kalif, og er øverste leder i den selvproklamerte islamske staten. Av sikkerhetsgrunner skifter han mellom å oppholde seg i Irak og Syria, og det er ikke kjent hvor han er nå.

IS erklærer krig mot Taliban

Det pågår nå en intens kamp mellom IS og Taliban i flere distrikter i Nangarhar-provinsen. I midten av juni halshugget IS Taliban-soldaten Saad Imarati og la videoen ut på Youtube.

To dager senere sendte en av lederne i Taliban et brev til al-Baghdadi der han ba IS holde seg unna Afghanistan.

– Det vil åpne for uenighet, splittelser og konspirasjoner, skriver Mullah Akhtar Muhammad Mansour.

IS-militante i Raqqa, Syria

IS har vist at de kan kontrollere store områder i Syria. Nå håper de å alliere seg med utbrytere fra Taliban for å gjøre det samme i Afghanistan

Foto: Uncredited / Ap

Svaret kom ganske umiddelbart fra IS-talsmann Abu Muhammad al-Adnani.

– I landet Khorasan er det folk som hevder å kjempe Allahs sak og kaller seg selv mujahedin (hellige krigere, journ. anm.). I virkeligheten er de venner av Pakistans etterretning.

– Vi har bedt dem om å angre seg. Hvis ikke, vil våre krigere ikke vise dem noen nåde. Khorasan er en betegnelse IS bruker om et område der Afghanistan og Pakistan inngår.

Les også: IS tar områder i Afghanistan

Talibans enøyde leder utfordres?

– Mulla Omar har 48 timer på seg til å stå fram i en video, i tråd med kravet fra en afghansk IS-kommandant, tvitret "Dr. Shahid" i går.

Laster Twitter-innhold

Mulla Omar er den enøyde lederen hvis autoritet blir oppfattet som nøkkelen til at Taliban ikke for lengst er splittet i mange fraksjoner. Han har ikke vist seg offentlig etter at Taliban-regimet ble styrtet i 2001, og det går stadig rykter om at han er død. Kravet om at han skal vise seg er en måte å utfordre hans autoritet på. Det er ingen tvil om IS er en alvorlig konkurrent for Taliban i en krig det er vanskelig å se slutten på.

IS tilbyr 600 dollar i måneden

IS tilbyr nye rekrutter opptil 600 dollar i måneden, forteller Ajab Khan fra Achin-distriktet i Nangarhar-provinsen til Radio Free Europe. I tillegg får de våpen. Det er mange ganger en gjennomsnittlig månedslønn i Afghanistan, og langt mer enn både forsvarsdepartementet og Taliban betaler sine soldater.

Afghanistan-valg

Nangarhar-provinsen grenser til Pakistan, og afghanske grensestyrker har ingen mulighet til kontrollere den trafikken av soldater fra IS og Taliban som pågår nå

Foto: PARWIZ / Reuters

IS-kommandant fra Pakistan

Khan hevder at de fleste IS-soldatene i Nangarhar er pakistanere, fra stammer like over grensen mellom Afghanistan og Pakistan. Han sier også at styrkene blir ledet av Hafiz Muhammad Saeed, tidligere leder av pakistansk Taliban, Tehreek e-Taliban. Saeed er pashtuner, samme folkegruppe som flertallsbefolkningen i Afghanistan. Opplysningene fra Khan er ikke bekreftet.

Afghansk motoffensiv

Det afghanske forsvarsdepartementet hevder at de har satt i gang en offensiv mot IS i Nangarhar, og de får støtte fra USA. I går ble 14 opprørere i provinsen drept i et amerikansk droneangrep. I alt 400 skal være drept av droner i år.

Les også:

Stor selvmordsaksjon i Afghanistan

25 sivile drepne i Afghanistan

SISTE NYTT

Siste nytt