NRK Meny
Normal

Taliban-topp ber Malala slutte med «svertekampanje»

Taliban-toppen mener Malala driver med «satanisk» undervisning. Men Adnan Rashid uttrykker «sjokk» over at den unge jenta ble skutt av Taliban.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai bærer synlige merker etter angrepet fra Taliban mot henne i oktober ifjor. Men kampen for jenters utdanning fortsetter.

Foto: - / Afp

Det bisarre brevet fra en av topplederne i Tehreek-e-Taliban, som er den islamistiske organisasjonens avdeling i Pakistan, Adnan Rashid, ble offentliggjort på internett som et tilsvar på talen den kvinnelige aktivisten og utdanningsforkjemperen Malala Yousafzai (16) holdt i FN 12. juli.

Malala Yousafzai

Malala brukte lang tid på å komme seg etter angrepet.

Foto: Uncredited / Ap

9. oktober ifjor ble Malala tvunget ut av en skolebuss i Swat-dalen nord i Pakistan og skutt i hodet av folk fra Taliban. Årsaken var at hun hadde talt mot Talibans undertrykking av utdanning for kvinner i området.

Malala Yousafzai ble først kjent som en sterk stemme og bidragsyter til BBCs Urdu-tjeneste.

Jenta overlevde drapsforsøket med et nødskrik, og har siden blitt en verdenskjent aktivist for utdanning for jenter og kvinner.

Nå anses hun som en av favorittene til å vinne årets Nobels fredspris.

«Svertekampanje» mot Taliban

Adnan Rashid Taliban

Adnan Rashid (t.h.) er en av topplederne i Taliban i Pakistan. Nå ber han Malala avslutte det han kaller en 'svertekampanje' mot Taliban.

Foto: Haji MUSLIM / Afp

I brevet skriver Rashid at angrepet mot henne var «sjokkerende» og at han skulle ønske det aldri hadde funnet sted.

Men han vil la det være opp til Gud å bedømme om hun fortjente å bli skutt. Og han er ikke nådig i sin kritikk mot jenta.

«Taliban mener du bevisst skrev mot dem, og at du drev en svertekampanje mot deres forsøk på å etablere et islamsk system i Swat, og at det du skrev var provoserende», står det i brevet.

Videre heter det at Malala ikke ble skutt fordi hun kjemper for jenters utdanning, men for «propagandaen» hun publiserte mot Taliban.

Engelskmenn «slaver av jødene»

Malala Yousafzai

Nå er Malala Yousafzai frisk igjen, og tilbake på skolebenken.

Foto: Malala Press Office / Ap

I brevet tar Rashid til orde mot det han kaller «engelsk utdannelse», «Denne såkalte utdannelsen som gjorde massemorderen Obama til ditt forbilde.»

«Hvorfor vil de gjøre alle til engelskmenn?» spør Rashid i brevet. Ikke overraskende har han svaret klart: «Fordi engelskmenn er sterke støttespillere og slaver av jødene.»

Ber Malala lese Koranen

Taliban-lederen har bedre boktips på lager for den unge jenta, forteller han.

«Du sier at en lærer, en penn og en bok kan endre verden. Det er jeg enig i. Men hvilken lærerer med hvilken penn og hvilken bok? Dette må spesifiseres: Profeten Muhammad, fred være med ham, sa at han ble sendt som en lærer, og boken han sendte for å lære oss er Koranen.»

«Så en edel og from lærer med et profetisk pensum kan endre verden, ikke et satanisk og sekulært pensum», skriver Rashid.

Nettstedet The Daily Beast har oversatt hele brevet fra Taliban-toppen til Malala til engelsk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt