Hopp til innhold

Taliban sprenger videobutikker

Taliban forbyr all kunst som ikke er i tråd med den opprinnelige muslimsk læren. Musikk, drama, TV og film er forbudt. I Jalalabad sprenges nå videobutikker i lufta for å hindre «uislamsk virksomhet» og vise at Taliban er tilbake.

Video Bombeangrep mot videobutikk i Jalalabad

Dette er restene av en videobutikk i Jalalabad i Afghanistan. Butikkeieren - og flere med ham - skal skremmes « inn på den smale og rette sti».

Afghanistan: Gro Holm
Foto: NRK

Under Taliban-styret var videofilmer forbudt i Afghanistan, og nå kriger de igjen mot dem som vil gi filmer til folket.

De siste månedene har det vært flere bombeangrep mot videobutikker i storbyen.

Krigen mot filmer

Restene av det som for noen uker siden var en blomstrende familiebedrift i afghansk målestokk plukkes ned. Flere hundre DVD'er og videokassetter ble totalt ødelagt, og sammen med dem livsgrunnlaget til en familie på ni.

– Det var tidlig om morgenen, de hadde plassert bomben der. Butikken var full av varer som ble sprengt i lufta. Alt ble ødelagt. Takket være Gud slapp barna unna, sier butikkeier Mohamad Raziq til NRK.

– Folk sier det var Taliban. Jeg tror også det, men jeg vet ikke hvem som utførte angrepet, sier Raziq.

Mohamad Raziq

Butikkeier Mohamad Raziq vet ikke hva han nå skal livnære seg av.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

Mohamad hadde lånt et beløp tilsvarende 100.000 norske kroner for å bygge opp varelageret, som stort sett bestod av filmer fra India og Pakistan.

Taliban-lommer

Storbyen Jalalabad, som ligger 150 kilometer øst for hovedstaden Kabul, er en strategisk svært viktig by langs hovedveien mellom Pakistan og hovedstaden. Den er provinshovedstad i Nangarhar-provinsen, som har ca. 1,4 mill innbyggere.

Amerikanske styrker har base i byen, og veien fra Khyberpasset er full av lastebilkonvoier med utstyr til denne – og andre baser i nærliggende områder. Tankbiler med drivstoff ble i fjor høst gjentatte ganger angrepet, dels på pakistansk, dels på afghansk side av grensen.

Taliban kontrollerer i praksis større eller mindre lommer i provinsen, blant annet Shirzad-distriktet i sørvest. Taliban-soldatene rusler fritt over fjellene langs grensa til Pakistan. I grenseområdene brukes den pakistansk valuta.

De siste ukene og månedene har amerikanske elitesoldater gjennomført svært upopulære nattangrep mot bolighus like utenfor sentrum av Jalalabad, i jakten på Taliban-soldater.

Mange hevder at nattangrepene er med på å øke oppslutningen om Taliban, noe som vanskelig lar seg bekrefte, men historiene om slike angrep blir uansett en del av den politiske dynamikken i det spente området.

De siste to årene har Taliban igjen kommet tilbake i bybildet i Jalalabad. Sikkerheten for sivile er blitt dårligere, og forretninger med det Taliban misliker blir igjen angrepet.

Forbyr kultur og sport

Taliban kan oversettes med «de som studerer boken». Den sunni-islamske retningen bevegelsen tilhører legger vekt på ekstrem enkelthet.

Kunstformer som ikke er i tråd med den opprinnelige muslimske læren, som musikk, drama, TV og film, er forbudt. Det samme er de fleste sportsgrener, utenom kampsport.

Talibans mål har vært, og er, å innføre en streng praktisering av den islamske lovgivingen sharia i «en ren islamsk stat».

– Hvis regjeringen innfører lover og driver politikk som er i strid med islamsk kultur, så kommer Taliban tilbake, sier en av Jalalabads borgere til NRK.

Ingen av de vi snakker med, ønsker bevegelsen tilbake til makten.

Under Talibans maktperiode i Afghanistan, ble butikker med «uønsket innhold» angrepet og stengt. Video- og kinofilmer ble erklært «uislamsk» og dermed ulovlig, samme med musikk-CD'er. Til og med det å lytte til musikk på bilradioen, var forbudt.

Sønnen skadet

Også videobutikken til Rahmatulah Zalmay ble totalskadd i et bombeangrep før jul. Politiet tror Taliban står bak angrepet.

– Jeg vil bygge opp igjen, men kommer ikke til å selge videoer. I stedet åpner jeg restaurant, sier Rahmatulah Zalmay.

Rahmatulah Zalmay

Rahmatulah Zalmay fikk også sin butikk ruinert av Taliban.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

Zalmays sønn ble hardt skadet i bombene som rammet butikken.

– Sønnen min ble alvorlig skadet, han er fortsatt syk. Derfor vil jeg ikke selge videoer mer, sier han resignert.

Heller ikke Mohamad Raziq er sikker på hva han gjør i fremtiden.

– Jeg vil gjerne åpne igjen. Men med hva? Jeg har ingen midler. Ingenting. Jeg har hatt denne butikken i 30 år. Det har ikke vært lett å holde det gående. Nå har jeg gitt opp håpet.

– Vi er ni personer i familien. En kan ikke forsørge en familie på ni med vanlig dagarbeid. Hele formuen er forsvunnet. Livsgrunnlaget mitt er borte, sier han.

Det å skremme folk til å skifte levebrød, er også en strategi.

SISTE NYTT

Siste nytt