NRK Meny
Normal

Taliban med spørsmål- og svar-side

«Hvem er mest skyldig når hellige krigere dreper uskyldig sivile?» «Er det krenkelse av islam å legge ut vers fra Koranen på Facebook?» Afghanske Taliban har åpnet sin egen spørsmål- og svartjeneste på Internett.

Talibans nettside

Dette er inngangen til Talibans offisielle nettside. Den finnes på flere språk, arabisk, urdu, farsi og pashto. Den har pressemeldinger, filmer, en side om islam og nå en spørsmål og svar-tjeneste.

Taliban som straffet folk med døden for å bruke vestlig teknologi da de styrte Afghanistan mellom har endret holdningen radikalt.

Bevegelsen forbød da de satt med makten all kunst som ikke anes å være i tråd med den opprinnelige muslimsk læren, inkludert musikk, film, teaterdramatikk. Teater, kino, fjernsyn og radio ble forbudt fordi de viste og sendte innhold som var uislamsk.

Nå har Taliban sin egen nettside og en egen Twitter-konto.

Selv enkelte av toppfigurene innrømmer overfor nyhetsbyrået AFP at de har både en og to fjernsynsapparater i huset.

På nettsiden som bærer navnet «Stemmen av Hellig krig» er det opprettet en egen spørsmål- og svartjeneste.

Ifølge AFPs journalist i Kabul synes de fleste spørsmålene å komme fra Taliban-tilhengere, som gjerne avslutter med å ønske Taliban-krigerne «lykke til med den hellig krigen mot korsfarerne».

De fleste spørsmålene stilles også på pashtunsk. Taliban rekrutterer i hovedsak fra folkegruppen pashtunerne. Kun 2 av 78 spørsmål er på dari, det andre hovedspråket i Afghanistan.

«Hvem må svar for Allah?»

Men det finnes de som bruker spalten til å stille kritiske spørsmål, som en afghansk borger som lurte på følgende: «Anser dere ikke at det å drepe mange vanlige mennesker i selvmordsangrep og bombeangrep hver dag er en stor synd? Hvem tror dere stilles som ansvarlig overfor Allah?»

Ifølge tall fra FN mistet rundt 3000 sivile afghanere livet i fjor, 75 prosent av dem ble drept i angrep utført av Taliban og andre opprørsgrupper.

Taliban-talsmannen Zabihullah Mujahid, som svarte innsenderen, unnskyldte drap av sivile med «tekniske problemer».

– Jeg er enig i at det å drepe sivile er uakseptabelt. Men husk, noen ganger medfører det riktighet at sivile blir drept, andre ganger ikke – da dette brukes som propaganda fra fienden.

– Og det er et faktum at sivile også drepes under fiendens operasjoner. Jeg kan opplyse – med den største tillit – at våre krigere ikke med hensikt dreper sivile, men at det skjer ved tekniske problemer eller nå man bommer på målet, skriver Majahid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mulla Abdul Salaam Zaeef

Talibans tidligere ambassadør til Pakistan, mulla Abdul Salaam Zaeef, uttalte allerede i 2009 om sin Iphone: 'Den er enkel, moderne og jeg elsker den.'

Foto: Rafiq Maqbool / AP

«Hvordan bli en hellig kriger?»

En annen lurer på om ikke en fredsavtale mellom Taliban og Karzai-regjeringen er det samme som å forråde martyrene og alle andre som har ofret sitt liv og sin eiendom de siste 10 årene.

– Vi har ikke inngått avtaler med noen. Etableringen av vårt kontor i Qatar bør ikke betraktes som ledd i forhandlinger, tvert imot viser det våre fienders svakhet. Det er heller ikke snakk om å kompromisse, men å nå vårt mål gjennom flere veier, svarer Zabihullah Mujahid.

En tredje innsender ønsker å få svar på om det er lov eller ikke lov å publisere vers fra Koranen og sitater fra profeten på Facebook, og om dette kan betraktes som hellig krig.

Og Taliban – som i sin tid straffet menn med døden for å se på film og hengte likene opp til skrekk og advarsel for andre – omfavner moderne datateknologi.

– Jihad (hellig krig red.anm.) har ulike uttrykk, inkludert det å bruke sin penn. Må gud se til at din form for hellig krig lykkes. Jeg godkjenner at du kan bruke Internett som redskap for islam, svarer talsmannen.

Spalten har også mottatt henvendelser om hvordan bli en krigende talibaner.

– Det er et godt spørsmål, alle kan bli en frihetskjemper, svarer Zabihullah Mujahid.

Talsmannen ber videre vedkommende, hvis han ikke lykkes med å komme i kontakt med noen på sitt hjemsted, sende en e-post til ham hvor han identifiserer seg med navn og bosted, skal han personlig hjelpe ham videre.

Nettsiden for øvrig er fylt med innhold som pressemeldinger, kommentering av hendelser, videosnutter og slagord. Karzai-regjeringen betegnes konsekvent for «slaver» og «dukker for Vesten», «fiender av islam» og «de vantro».

De internasjonale styrkene ISAF har på sin side også satt opp en Facebook-side og en Twitter-konto med hensikt å nå afghanerne med informasjon og sin versjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt