Taliban-ledere kan bli løslatt fra Guantanamo

Taliban skal være villige til å innlede samtaler med USA for første gang, men krever flere av sine ledere løslatt som en del av avtalen.

Guantanamo-basen

Flere høytstående Taliban-medlemmer sitter fortsatt på Guantanamo Bay, men kan nå bli løslatt.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

En talsmann for Taliban i Afghanistan sier ifølge BBC at de vil åpne et eget kontor i Qatar, der de kan ha «politiske samtaler og forhandlinger med det internasjonale samfunnet».

– Det islamske emiratet Afghanistan har alltid forsøkt å løse problemer gjennom samtaler, sier talsmannen.

Det vil i så fall være første gang Taliban tilbyr seg å snakke med USA uten å kreve at amerikanerne trekker seg ut av Afghanistan.

Men før Taliban åpner kontoret sitt, vil de ha tilbake en rekke fanger fra fangeleiren Guantanamo Bay på Cuba.

Ifølge The Guardian har USA prinsipielt godtatt avtalen, som innebærer løslatelsen av flere høytstående Taliban-medlemmer.

Les: Guantanamo - Obamas løftebrudd
Les: Tillater nye saker på Guantanamo

– For å ta denne avgjørelsen, må regjeringen ha nok tillit til at Taliban holder sin del av avtalen. Det kommer til å bli veldig risikabelt, sier Obama-regjeringens tidligere fredsrådgiver Vali Nasr.

Med ansiktene dekkete trener disse Taliban-krigerne i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan

Taliban-krigere i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

Foto: ALLAUDDIN KHAN / AP

– Må lempe på kravene

Blant dem som kreves løslatt er tidligere innenriksminister Mullah Khair Khowa, tidligere guvernør Noorullah Noori og militærlederen Mullah Fazi Akhund.

Spesielt Akhund er kontroversiell, og USA skal ha vurdert å utlevere ham til Qatar.

Taliban har én amerikansk fange, den 25 år gamle sersjanten Bowe Bergdahl. Han ble tatt til fange i 2009, men det er usikkert om han også vil bli løslatt som en del av avtalen.

Nasr understreker at begge sider vil bli nødt til å lempe på kravene sine.

– Taliban oppretter på en måte et Sinn Féin, en politisk fløy som skal lede forhandlingene. Det betyr ikke at vi er på autopilot mot fred, sier han.

Den amerikanske ambassaden i Kabul sier de støtter forsøk på forsoning, så lenge det skjer på en fredelig måte.

– En slik prosess vil bare være vellykket dersom Taliban tar avstand fra vold, bryter båndene til Al Qaida og støtter den afghanske grunnloven, spesielt når det gjelder menneskerettigheter for minoriteter og kvinner, sier ambassadens talsmann Gavin Sundwall.

Les: Taliban-angrep slått ned etter 19 timer

Forsiktig optimisme

Ismail Qassemyar i Afghanistans fredsråd sier han er forsiktig optimist etter Talibans uttalelser, men understreker at samtalene bør være et afghansk anliggende.

– Vi er optimistiske, men vi må være forsiktige fordi ord alene ikke er nok. Samtalene er en afghansk prosess. Amerikanerne kan ikke gi dem noe i Afghanistan, fordi de ikke kan ta avgjørelser på vegne av afghanere, sier han.

I romjula ba Qassemyar det internasjonale samfunnet om å ikke inngå egne fredsavtaler med Taliban.

– Vi aksepterer at Taliban oppretter et kontor i Qatar så lenge de kommer som en bevegelse eller en gruppe, men ikke hvis de skal bruke det som et propagandakontor, sier han.

Les: Barn rekrutteres av Taliban i Afghanistan

Hemmelige forhandlinger

USAs president Barack Obama

President Barack Obama kan godkjenne løslatelsene.

Foto: Evan Vucci / Ap

Ifølge The Guardian har forhandlingene om et Taliban-kontor i utlandet pågått i over et år gjennom hemmelige kontakter i flere land.

Afghanistans president Hamid Karzai skal ha foretrukket å plassere Taliban-kontoret i Saudi-Arabia eller Tyrkia, men ga seg etter tungt press fra USA.

Tidligere EU-utsending Michael Semple sier til avisen at det ikke vil være noe problem for president BarackObama å løslate et par fanger selv om det er valgår.

– Utsikten til å få en slutt på den kostbare krigen i Afghanistan er attraktivt nok for Obama. Selv om disse menneskene drar rett tilbake til Quetta for å slutte seg til Taliban igjen, utgjør det ikke noen stor forskjell, sier han.

Les: Afghansk fredsdialog på is
Les: Røde Kors: – Norge må anerkjenne Taliban

SISTE NYTT

Siste nytt