SISTE:
- Det danske forsvaret har evakuert en gruppe dansker og nordmenn fra Afghanistan, opplyser Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen.
- TV-kanalen Al Jazeera har vist video av en større gruppe Taliban-krigere inne i presidentpalasset i Kabul.
- Taliban sier de vil sikre «fred med alle» og ha dialog med internasjonale myndigheter.
- Afghanske medier melder om flere eksplosjoner i Kabul.
- Taliban skal ha tatt kontroll over alle regjeringsbygg i Kabul, sier en talsperson for gruppen til Al Jazeera. I tillegg skal Taliban kontrollere minst 11 av 22 distrikter i byen, oppgir en talsperson til Reuters.
- Den amerikanske ambassaden i Afghanistan sier at det rapporteres om skyting mot flyplassen i Kabul. Ambassaden sier sikkerhetssituasjonen endrer seg raskt, også på flyplassen. Amerikanere i Kabul blir bedt av ambassaden om å søke dekning der de er, skriver Reuters.
- Det rapporteres om skyting i Kabul. Et sykehus i Kabul rapporterer at over 40 mennesker har kommet dit etter sammenstøt i utkanten av Kabul.
- President Ashraf Ghani har forlatt landet. – For å unngå blodsutgytelse bestemte jeg meg for at det var best å dra, sier Ghani.
Taliban inviterte til pressemøte i presidentpalasset
Tidligere på søndag inntok Taliban-krigere presidentpalasset i Kabul. Der inviterte de flere medier, deriblant Al Jazeera, til en improvisert pressekonferanse.
Krigerne sa de har seiret over regjeringen mens de viste fram våpnene sine og viste journalistene rundt i palasset.
– Vårt land er frigjort, og mujahedin er seierherrer i Afghanistan, sa en av krigerene.
Det afghanske innenriksdepartementet opplyste søndag ettermiddag at regjeringen ga fra seg makten over Afghanistans hovedstad Kabul.
Taliban sier søndag kveld at de ikke tror utenlandske styrker vil «gjenta sine feilede erfaringer i Afghanistan».
– Vi vil sørge for å ha fred med alle, sier Talibans talsperson Mohammad Naeem til Al Jazeera.
– Vi er klare til å gå i dialog med det internasjonale samfunnet rundt deres bekymringer.
Uklart om det blir overgangsregjering
Abdul Sattar Mirzakwal, Afghanistans fungerende innenriksminister, sa at makten vil bli overført til en overgangsregjering på fredelig vis. Taliban har sagt det samme.
Det er 80 år gamle Ali Ahmad Jalali, en tidligere afghansk innenriksminister og tysk ambassadør, som skal lede overgangsregjeringen. Det opplyser diplomatiske kilder ifølge Reuters.
Samtidig sier to kilder i Taliban til byrået at det ikke kommer til å bli opprettet en overgangsregjering.
Evakuerer ambassadeansatte
Flere land har flyttet ambassadene sine ut av Kabul, og det rapporteres om skyting flere steder i hovedstaden. Ifølge den amerikanske ambassaden i Afghanistan rapporteres det også om skyting mot flyplassen.
Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at Nato bistår med å holde flyplassen i Kabul åpen for å sørge for at personer kan evakueres.
Kort tid før meldingene om skyting kom, sa Taliban til Reuters at de vil gå inn i Kabul med sine styrker, fordi politi og myndigheter ifølge dem har flyktet fra byen.
Søndag kveld sier Taliban at de har tatt kontroll over 11 av Kabuls 22 distrikter, ifølge Reuters.
– Militære styrker fra den islamske emiraten Afghanistan har gått inn i Kabul by for å sørge for sikkerheten, sier Talibans talsperson Zabihullah Mujahid.
Danmark har evakuert nordmenn
Natt til mandag meldte Danmarks forsvarsminister, Trine Bramsen, at det danske forsvaret har evakuert en gruppe dansker og nordmenn fra Afghanistan.
Jeg kan opplyse at det søndag kveld, under meget vanskelige forhold, lykkes det danske forsvaret å evakuere en gruppe dansker og nordmenn ut av Afghanistan. Jeg har på nåværende tidspunkt ikke ytterligere opplysninger om operasjonen, skrev Bramsen på Twitter natt til mandag.
Bramsen opplyser ikke hvor mange som er blitt evakuert.
Verken Utenriksdepartementet eller Forsvarsdepartementet i Norge kunne ved 1-tiden natt til mandag bekrefte opplysningene overfor NTB.
Presidenten har forlatt landet
Ashraf Ghani, som er president i Afghanistan, har forlatt landet. Det bekrefter Ghani selv på sin egen Facebook-side. Al Jazeera melder om at han har dratt til Tasjkent i Uzbekistan sammen med sin familie.
– For å unngå blodsutgytelse bestemte jeg meg for at det var best å dra, skriver Ghani.
Videre skriver han at Taliban har vunnet, og at de nå er ansvarlige for å «beskytte landsmenns ære, rikdom og selvråderett.»
I en video på Facebook kaller toppolitiker Abdullah Abdullah, som ledet fredsforhandlingene med Taliban, Ghani som Afghanistans tidligere president. Abdullah legger skylden for det som nå skjer i landet på nettopp Ghani.
Søreide: – Mulig myndighetsvakuum
Den norske utenriksministeren Ine Eriksen Søreide kaller den siste tiden for et «skjebnedøgn». Hun sier på en pressekonferanse at det for øyeblikket ikke er klart hvem som leder den afghanske regjeringen i Kabul:
– Vi kan stå overfor et myndighetsvakuum, og det er en svært alvorlig situasjon. Vi står overfor en svært uoversiktlig situasjon, og den endrer seg fra time til time, sier Søreide.
En talsperson for Taliban som AP har snakket med sier at Taliban snart vil annonsere at Afghanistan som «Den islamske emiraten Afghanistan».
Storbritannias statsminister Boris Johnson sier ingen land burde anerkjenne en Taliban-ledet regjering.
USAs utenriksminister Antony Blinken sier i et intervju med ABC News, som Reuters siterer, at amerikansk ambassadepersonell forlater Kabul og reiser til flyplassen nær Afghanistans hovedstad.
– Ikke et nytt Saigon
– Dette er ikke et nytt Saigon, sier Blinken til ABC News, og understreker at han mener operasjonen i Afghanistan har vært vellykket. Han legger til:
– Vi gikk inn i Afghanistan for 20 år siden med et mål for øye. Det var å håndtere de som angrep oss 11. september. Det målet har vi oppnådd.
Også den nederlandske ambassaden flyttes nær flyplassen, ifølge Reuters. Svensk ambassadepersonell skal evakueres innen mandag, mens italienske ansatte flyttes tilbake til Roma i løpet av søndag.
Russland har ikke planer om å evakuere sin ambassade, skriver Interfax.
Amerikanske helikoptre flyr skyttel inn og ut fra det amerikanske ambassadeområdet.
Storbritannia, Tyskland og andre land sender også fly og soldater for å hente ut sine diplomater og andre statsborgere, samt tolker og andre lokalt ansatte afghanere.
– Kaos i gatene
NRKs korrespondent Yama Wolasmal er ute i Kabuls gater. Han forteller om pasienter som er trillet ut av et sykehus i byen. Skadde soldater sitter i rullestoler ute i gatene.
Årsaken skal være at leger og sykepleiere har forlatt sykehuset.
Folk i gatene uttrykker harme over at det internasjonale samfunnet har trukket seg ut av landet, og mot landets myndigheter.
– Folk vet ikke hvor de skal gjøre av seg. Det er kaos i gatene og full panikk. De løper til banker og minibanker for å ta ut pengene sine.
I andre provinser har maktovertakelsen gått relativt rolig for seg. Men i Kabul er folk redde Taliban og meldingene utløser panikk, sier Wolasmal.
Talspersoner for Taliban har i flere omganger lovet et mildere styresett enn tidligere. Islamistgruppen var sist ved makten mellom 1996 og 2001.
De har også lovet et Afghanistan med plass til alle. Tidligere regimekritikere skal ifølge Taliban ikke straffes.
Samtidig sier en annen talsmann at det kan bli aktuelt med henrettelser, steining og amputasjoner som en del av straffesystemet.
Det vil være opp til domstolene, sier talsmannen ifølge Reuters.
- Les også:
Pakistan stenger grenseovergang
UD ønsker derfor ikke å gå ut med mer informasjon om evakuering av nordmenn fra hovedstaden.
Norge drifter et feltsykehus i tilknytning den internasjonale flyplassen i Kabul. Yngve Odlo, generalløytnant og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, sier de følger situasjonen nøye.
– Vi har vært til stede slik at det internasjonale samfunnet kan være i Kabul. Nå som de trekkes ut, må vi se an hvor lenge vi blir. Inne på det militæret området er situasjonen foreløpig uendret, sier Odlo.
De røde områdene på kartet skal nå være styrt av Taliban. I de gule områdene er situasjonen uavklart.
Taliban har de siste dagene tatt alle av landets største byer. Etter Kandahar, Herat og Jalalabad, er Kabul nå den siste som ser ut til å falle i hendene til Taliban.
Ifølge Ap kontrollerer nå Taliban alle grenseoverganger inn til landet.
Pakistan har nå valgt å stenge grenseovergangen mellom i Nangarhar-provinsen, hvor Jalalabad er hovedstad, opplyser Reuters.
Søndag formiddag meldes det også om at Taliban har tatt flybasen Bagram, 60 kilometer nord for Kabul.
Basen var svært viktig for Nato-styrkene, før den ble gitt til afghanske regjeringsstyrker i sommer.
Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er 550.000 personer tvunget på flukt i Afghanistan siden starten av året. Tallet er ventet å øke.