NRK Meny
Normal

Taliban: – Okkupantene må innse at de ikke er trygge

To opprørsgrupper tar på seg skylda for de blodige angrepet mot et konsertlokale i Kabul. Minst 14 mennesker ble drept, deriblant seks utlendinger.

Afghanske sikkerhetsstyrker på vei mot gjestehuset

Afghanske sikkerhetsstyrker omringet pensjonatet i flere timer før de gikk inn i bygget.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Det populære gjestehuset Park Palace i den afghanske hovedstaden var under terroristenes kontroll i sju timer. Angrepet er ett av de første i den varslede våroffensiven.

Dette er også første sesong de afghanske sikkerhetsstyrkene møter opprørerne uten full støtte av de amerikanskledede soldatene.

Politiet hadde omringet bygningen i Kabul i flere timer før de opplyste at hendelsen var over natt til torsdag lokal tid.

Fire indere, en amerikaner og en italiensk statsborger er blant de drepte. FN i Afghanistan, UNAMA, fordømmer terrorangrepet mot sivile.

Selvmordsvester

Angrepet begynte da væpnede menn klarte å snike seg inn i pensjonatet, ifølge en afghansk etterretningskilde.

– Tre angripere er blitt drept. De fikk ikke muligheten til å detonere selvmordsvestene sine, sier visepolitisjef Sayed Gul Agha Rouhani.

Han opplyser at arbeidet med å identifisere ofrene fortsatt pågår. Over 50 mennesker ble reddet ut av pensjonatet etter at angrepet begynte, ifølge politiet.

Saken fortsetter under bildet

Mennesker kommer ut bygningen etter terrorangrepet

Folk kommer ut av bygget etter å ha vært innesperret i flere timer. Omstendighetene rundt redningsaksjonen er ikke klar.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Flere hevder de står bak

Taliban var raskt ute med å ta på seg skylda for angrepet i et av Kabuls mer eksklusive områder. Angrepet skjedde samme dag som NATO formelt gjorde det kjent at de kommer til å ha en militær tilstedeværelse i landet også etter 2016.

– Angrepet var nøye planlagt for å ramme festen der mange viktige mennesker og amerikanere deltok, heter det i en kunngjøring fra islamistgruppen.

Talibans talsmann Zabihullah Mujahid skriver i en e-post, som nyhetsbyrået Reuters gjengir, at okkupasjonsstyrkene må innse at de ikke er trygge under noen omstendigheter. Han skriver også at det kun var en person, væpnet med en pistol, maskingevær og eksplosiver, som stod bak angrepet.

Også det Taliban-allierte Haqqani-nettverket hevder de står bak. I en telefonsamtale med nyhetsbyrået AFP sier en kommandant at deres selvmordsgruppe hadde forberedt angrepet i to måneder og at flere står for tur.

Konsert

Både afghanere og utlendinger var i pensjonatet da terroristene kom. Noen gjester var der for å spise middag, andre var på vei inn for å gå på konsert.

Stedet er populært blant utlendinger og gjestehuset skulle holde en konsert med den afghanske sangeren Altaf Hussain. Flere høytstående gjester var invitert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt