NRK Meny
Normal

Taliban har valgt ny leder

Taliban bekrefter onsdag at deres leder mulla Akhtar Mansour ble drept i et droneangrep i Pakistan, og sier de har valgt Haibatullah Akhundzada til ny leder.

AFGHANISTAN-TALIBAN-WINTER-OFFENSIVE-UNREST-FILES

Taliban-soldater i Bakwah i den vestlige provinsen Farah. Organisasjonen har nå valgt ny leder etter at mulla Akhtar Mansour ble drept.

Foto: JAVED TANVEER / Afp

I en uttalelse sier gruppen at Akhundzada ble valgt etter et møte mellom flere Taliban-ledere, skriver AP.

– Haibatullah Akhundzada har blitt valgt til ny leder i Taliban etter en enstemmig avgjørelse i shurarådet, og alle medlemmene sverget troskap til ham, sier Taliban i uttalelsen.

Møtet antas å ha funnet sted i Pakistan.

Aggressive synspunkt

Haibatullah Akhundzada er tidligere leder for Talibans rettssystem og var en av nestledere under mulla Akhtar Mansour.

Han er en religiøs lærd som er kjent for gi offentlige uttalelser som rettferdiggjør Talibans eksistens, og gruppens kamp mot den afghanske regjeringen og tilstedeværelsen av utenlandske styrker i landet.

Det forventes derfor at han viderefører den aggressive politikken til forgjenger Mansour.

To nestledere

Sirajuddin Haqqani.

Sirajuddin Haqqani blir en av nestlederne.

Foto: Mohammed Riaz / AP

Videre opplyser Taliban at lederen for Haqqini-nettverket i Afghanistan, Sirajuddin Haqqani, blir ny nestleder. Han var også Mansours nestleder før den tidligere lederen døde.

Muhammad Yaqub, sønnen til mulla Omar, mannen som ledet Taliban før Mansour tok over, blir også nestleder i organisasjonen.

AFGHANISTAN-TALIBAN/EXCLUSIVE Mullah Akhtar Mohammad Mansour, Taliban militants' new leader, is seen in this undated handout photograph

Mullah Akhtar Mohammad Mansour ble drept lørdag.

Foto: HANDOUT / Reuters

Han var under Manosur sjef for Talibans militærkommisjon. Taliban-eksperter anslår at Muhammad Yaqub er rundt 25 år gammel, og at han har hatt ambisjoner om å ta over etter faren, mulla Omar. Han var derfor en sterk kandidat til å bli ny leder for Taliban etter Mansours død.

Mulla Akhtar Mansour tok offisielt over som leder av Taliban i fjor sommer. Siden har han vært en av verdens ettersøkte menn.

Mansour ble drept lørdag, da bilen han og minst én annen person satt i ble utsatt for et amerikansk droneangrep ved den lille byen Ahmad Wal i Baluchistan i Pakistan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt