Møtene holdes bak lukkede dører i et lokale utenfor Oslo. Det er synlig vakthold.
De to delegasjonene kom tirsdag og samtalene skal etter planen avsluttes fredag. På bordet ligger spørsmål om kvinners rolle og rettigheter i Afghanistan.
- LES OGSÅ:
Sikkerhetsstyrker patruljerer hovedstaden etter et Taliban-angrep i ambassadestrøket i mai.
Foto: Rahmat Gul / ApIfølge den afghanske fjernsynskanalen 1TV deltar fire kvinner, to parlamentarikere og to myndighetsrepresentanter fra High Peace Council. Taliban har sendt to representanter fra kontoret i Doha.
Også det afghanske nyhetsbyrået Pajhwok melder at det pågår møter, men at fredsrådet, som er oppnevnt av presidenten for å forhandle med deler av Taliban, ikke har hørt om møtene.
Uformelle samtaler
Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen bekrefter at Taliban deltar på møter i Norge denne uka.
Foto: NRK– Vi kan bekrefte at det foregår samtaler i Norge mellom afghanere fra ulik politisk bakgrunn. Deltakerne i samtalene er både representanter for sivilt samfunn og politikere, inkludert kvinner og medlemmer av Taliban, sier Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til NRK.
Han sier også at alle deltar i samtalene i personlig kapasitet og gir uttrykk for sine egne synspunkter.
– Dette dreier seg ikke forhandlinger, men om uformelle samtaler.
Saken fortsetter under bildet
Afghanske kvinner vever tepper i Ghazni for å bedre landets økonomi.
Foto: RAHMATULLAH ALIZADA / AfpKvinner i fokus
Det er første gang kvinner utgjør flertallet i en afghansk delegasjon som møter Taliban. Etter det NRK kjenner til, deler norske diplomater erfaringer fra fredsprosessen i Colombia.
Norges offisielle holdning er at en varig fred forutsetter at også kvinner inkluderes i fredsforhandlinger. Innsatsen er spesielt rettet mot Afghanistan, Colombia, Palestina, Sør-Sudan og Myanmar.
– Sett fra norsk side er det positivt at afghanske politiske- og sivilsamfunnsaktører, i personlig kapasitet, engasjerer seg i slike uformelle samtaler, sier Overland Andersen.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Taliban har vært i Norge tidligere
Flere land og private aktører, som Kina og Pugwash Council, prøver å få den afghanske grenen av Taliban til forhandlingsbordet. Den militante og islamistiske bevegelsen har signalisert flere ganger at de er villige til å delta i samtaler om landets framtid.
Saken fortsetter under bildet
Taliban satt fyr på en bolig i Kunduzprovinsen i slutten av mai. Samtidig vil den politiske delen gå til forhandlingsbordet.
Foto: Rahmat Gul / ApTidligere i år deltok representanter fra Taliban på fredsmeklingskurs i Oslo. Den omstridte bevegelsen, som er terrorlistet av flere land, har sendt representanter til Norge flere ganger.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Det er ingen formell fredsprosess mellom Taliban og den afghanske regjeringen.
- LES OGSÅ: