NRK Meny
Normal

Taleregistratoren skadd i flyulykken

DIGNE-LES-BAINS (NRK): Den svarte boksen som ble funnet etter flystyrten i Frankrike tirsdag, er skadd, men det skal være mulig å hente ut informasjon fra den.

Europakorrespondet Åse Marit Befring rapporter om siste nytt rundt flyulykken i Frankrike.

SE VIDEO: NRKs reporter på stedet rapporterer om siste nytt fra søkeområdet etter flystyrten i Frankrike.

Det sier Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve. Den svarte boksen er sendt til Paris for analyser.

Tirsdag ble det meldt at det var flyets ferdskriver som var funnet. Det viser seg imidlertid å være taleregistratoren, ifølge Cazeneuve og en kilde med tett kjennskap til etterforskningen.

Fly er utstyrt med to såkalte svarte bokser, som egentlig er oransje, en taleregistrator og en ferdskriver. Taleregistratoren tar opp talen i cockpit, mens ferdskriveren registrerer data om flyets bevegelser. Ferdskriveren er foreløpig ikke funnet.

Alle de 150 om bord omkom da Germanwings-flyet styrtet på vei fra Barcelona i Spania til Düsseldorf i Tyskland tirsdag formiddag.

Europakorrespondent Åse Marit Befring forteller om situasjonen ved ulykkesstedet.

FJELLET RASTE: En kilde som deltar i letearbeidet, mener at deler av fjellet raste da flyet styrtet. Dermed kan vrakdeler og omkomne også befinne seg under store fjellmasser.

Letingen fortsetter onsdag morgen

Håpet er at de svarte boksene skal gi en forklaring på hva som skjedde med flyet i forkant av ulykken. Mens man forsøker å finne svaret på hvorfor flyet styrtet så raskt, fortsetter det vanskelige arbeidet med å få ut omkomne og vrakrester i de franske alpene.

Leder i Norsk Flytekniker Organisjon, Andreas Sundt, sier til NRK at all lyd i cockpiten blir tatt opp tatt opp i registratoren.

– Det er riktig at det er mulig å hente ut informasjon fra registratoren selv om beholderen er skadd. Lydfilene blir lagret på en minnebrikke som sitter godt beskyttet i denne beholderen, sier Sundt.

Han sammenligner med en datamaskin i kastes i bakken

– Det vil likevel være mulig hente ut data fra harddisken. Da det norske Hercules-flyet styret i Kebnekaise, klarte de å hente ut all data fra taleregistratoren selv om flyet ble fullstendig ødelagt – som regel klarer man det, sier Sundt.

– Deler av fjellet raste da flyet styrtet

Flere helikoptre – med politi- og brannfolk, soldater og andre letemannskaper – har onsdag morgen reist inn til søkeområdet ved Seyne-les-Alpes.

Letingen i det uveisomme terrenget er vanskelig, og det samme blir jobben med å hente ut de omkomne. Det ligger omkomne og vrakdeler fra 1200 til 1800 meters høyde. Det kan ta flere dager å saumfare hele fjellområdet, men letemannskapene håper på å hente ut de første omkomne fra fjellområdet i dag.

– Vraket er spredd ut over et område på 50 000 kvadratmeter, og det ligger døde overalt, forteller en hjelpearbeider som har vært på vrakstedet.

En annen kilde som deltar i letearbeidet, mener at deler av fjellet raste da flyet styrket. Dersom det viser seg å stemme, kan vrakdeler og omkomne også befinne seg under store fjellmasser.

De første pårørende kom til Seyne-les-Alpes i går, og flere kommer til søkeområdet i dag.

FRANCE-GERMANY-SPAIN-AVIATION-ACCIDENT
Foto: DENIS BOIS / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt