Takket nei til atomulykkeerstatning

Den japanske byen Namie har takket nei til atomoperatøren TEPCOs tilbud om erstatning etter Fukushima-ulykken. Innbyggerne ble tilbudt ca 60 kroner hver.

Video Utslippene ved Fukushima-anlegget stanset

Det radioaktive utslippet ut i havet ved Fukushima-kraftverket, er stanset. Reporter: Eivind Molde.

Eieren av det tsunami-skadede Fukushima-kraftverket i Japan har tilbudt en symbolsk pengesum til ti byer innenfor strålingsområdet.

Vil ha unnskyldning, ikke småpenger

Pengene begynte å bli sendt ut til ni av de ti byene 31. mars. Men én by valgte å takke nei til det symbolske tilbudet. Fra byen Namie heter det at tilbudet er et dårlig forsøk på å gjøre opp for seg etter å ha drastisk redusert menneskers livskvalitet og inntekt.

– Folket her lider, og uheldigvis er alt vi har bygget borte, sier Namie-borgermester Tamotsu Baba til CNN.

Baba ønsker seg en unnskyldning, ikke en symbolsk pengesum.

TEPCO forklarer at summen bare er en symbolsk begynnelse, ikke kompensasjon for tapene på grunn av atomulykken ved Fukushima-kraftverket. De lover at kompensasjonen vil komme senere - når de har fått vurdert skadene fra ulykken, som har spredt radioaktiv forurensing til området rundt atomkraftverket.

64 kroner per person

Selskapet kalte først tilbudet for «betaling for besværet», og ville ikke gå i detaljer om hvor mye penger som ble tilbudt til hver av byene. Kousei Negishi, administrasjonesleder i Namie, sier til CNN at tilbudet er på 20 millioner yen - cirka 1.280.000 norske kroner.

Namie har rundt 20.000 innbyggere, og hver innbygger ville fått utdelt omtrent 64 norske kroner for besværet på grunn av atomulykken.

Nylig anslo Bank of Americas forsikringsselskap Merrill Lynch at TEPCO står overfor kompensasjonskrav på minst 1 trillion yen - omtrent 64 milliarder (64.000.000.000) norske kroner - dersom opprydningsarbeidet tar to måneder.

Summen vil stige til mellom 2,4 og tre trillioner yen dersom prosessen tar seks måneder, og opp til 10 trillioner yen dersom opprydningsarbeidet tar to år.

Like utenfor sperresonen

Trolig har titusenvis av japanere et gyldig krav på erstatning, enten fordi de ikke har kunnet arbeide, har blitt nødt til å forlate hjemmene sine eller har fått livene sine snudd opp ned.

Japanske myndigheter har, på grunn av høye strålingsverdier i luften og i bakken, beordret evakuering av omtrent 78.000 mennesker som bodde innenfor en avstand på 20 kilometer fra Fukushima-kraftverket.

Enda 62.000 mennesker som bor i sperresonen mellom 20 og 30 kilometer fra Fukushima-kraftverket, har fått beskjed om å holde seg innendørs. Byen Namie ligger like utenfor denne sperresonen.

40.000 klager hver dag

Flere tusen andre mennesker er også ofre for atomulykken, blant annet fiskere som har fått beskjed om å ikke komme innenfor 20 kilometers-grensen, og som i tiden fremover vil selge produktene sine til forbrukere som er usikre på hvor sikker fisken er å spise.

Usikkerheten er ikke mindre etter at det har blitt kjent av radioaktivt vann har havnet i havet.

Også jordbrukere har møtt restriksjoner i salg av varer etter strålingsmålinger godt over myndighetenes tillatte grense.

TEPCO opplyser at de etter ulykken daglig får tilsendt omtrent 40.000 klager fra publikum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt