Normal

Takket nei til 420 millioner

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama er en erklært tilhenger av offentlig støtte til valgkamper, men i dag avslo han 420 millioner.

Obama rett før kunngjøringen

Obama tar imot demokratiske ledere foran en rundebordkonferanse om partiets økomomi i dag.

Foto: Alex Brandon / AP

Han er den første amerikanske presidentkandidaten som frasier seg offentlig støtte til valgkampen etter en omfattende lovregulering i USA.

Den kom etter Watergate-skandalen på midten av 1970-tallet.

Men ved å frasi seg offentlig støtte står det Obama fritt til å samle inn et langt større beløp fra private givere i kampen om å bli USAs neste president.

Ingen lett avgjørelse

Obama har tidligere lovet å ta imot offentlige valgkampmidler hvis rivalen John McCain også gjør det.

Og det ser ut til at McCain vil si ja til å ta imot offentlige midler, hvilket altså fører til at Obama bryter sitt løfte.

- Det var ingen lett avgjørelse, særlig fordi jeg støtter et robust system for offentlig finansiering av valg, sa Obama til tilhengerne.

- Men den offentlige finansieringen av presidentvalget slik ordningen virker i dag, er allerede ødelagt, og vi møter motstandere som er blitt mestere i å spille med dette ødelagte systemet, tilføyde han.

Var ventet

Og beslutningen var ventet fordi Obama regner med å greie å skaffe langt mer enn 84 millioner dollar (420 millioner kroner), som er beløpet det offentlige tilbyr.

Kandidater som tar imot offentlig støtte, har ikke lov til å motta gaver fra private.

Obama satte nye rekorder i pengeinnsamling i primærvalgkampen, og han har allerede sprengt rekordene for innsamling til presidentvalgkampen.

Innen utgangen av april hadde Obama samlet inn 265 millioner dollar, mens McCain hadde ved utgangen av mai hadde 115 millioner.

- Brøt sitt ord

McCain brukte i dag nyheten for det den var verdt og sa at Obama har forrådt sine prinsipper og brutt sitt ord.

I dag har Barack Obama vist seg å være akkurat som en typisk politiker som vil si og gjøre det som er mest hensiktsmessig for ham selv, sier McCains kommunikasjonsdirektør.

Den virkelige testen på en presidentkandidat er om han står fast på sine prinsipper og holder sitt ord til det amerikanske folket. Barack Obama har strøket i denne testen i dag, heter det i uttalelsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt