Opposisjonspolitiker vil gjerne ha Eurovision til Baku igjen

BAKU (NRK.no): En av de fremste opposisjonsfigurene i Aserbajdsjan takker verden for oppmerksomheten under Eurovision Song Contest (ESC). Neste år vil opposisjonen igjen utfordre regimet i valg.

Ali Karimli, opposisjonspolitiker i Aserbajdsjan

VIL UTFORDRE: Ali Karimli, opposisjonspolitiker i Aserbajdsjan, er klar til å utfordre regimet i valget neste år.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Amund Aune Nilsen, Baku
Foto: NRK

Vi møter Ali Karimli, lederen for opposisjonspartiet Azerbaijan Popular Front Party, på et hotell midt i sentrum av Baku.

– Jeg ønsker å takke for oppmerksomheten under Eurovision-finalen, og at verden får vite mer om problemene her, sier Karimli til NRK.no.

47-åringens parti er ett av flere som forsøker å danne en opposisjon mot president Ilham Alijevs regime. Det er ingen enkel oppgave.

– Folk vet om oss

Alijevs regime regnes av flere menneskerettsorganisasjoner som ett av de mest undertrykkende i hele verden.

Det er kanskje ikke like ille her som i noen av nabolandene, som Turkmenistan og Iran, men organisasjonene kritiserer en rekke forhold: At valgene ikke er frie, at aktivister og opposisjonelle blir fengslet, at pressefriheten har dårlige kår, at den private eiendomsretten for mange er en vits, samt at domstolene ikke er uavhengige.

(Saken fortsetter under bildet)

Presidenten i Aserbajdsjan Ilham Aliyev

PRESIDENTEN: Ilham Alijev kom til makten i Aserbajdsjan i 2003. Siden 2006 har han for alvor strammet grepet om makten i landet.

Foto: Vugar Amrullayev / Ap

Karimli håper nå på en holdningsendring blant europeiske politikere, som han mener ikke har kritisert regimet nok de siste årene.

– Tidligere kunne du kanskje si at folk i Europa ikke visste om menneskerettighetsbruddene i Aserbajdsjan. Slik er det ikke lenger! sier han.

– Vinner gjerne ESC igjen

Etter noen dager i Baku, er det lett å se at mye har skjedd på kort tid de siste årene. Nye praktbygg ligger på rekke og rad.

Bildet myndighetene vil selge handler om utvikling, Baku som en verdensby, og at de gjør mye for å ha en plass i Europa og vil samarbeide med Vesten. Landet har brukt flere hundre millioner kroner på ESC, byggearbeider og PR-arbeid.

– President Alijev har hatt enorme forventninger til at Eurovision kunne løfte frem regimet hans, men det har ikke utspilt seg slik han ønsket, mener Karimli.

– Vi skulle ønsket at Aserbajdsjan vant igjen, slik at vi fikk mer oppmerksomhet, men jeg er ikke sikker på at Alijev vil det, sier han og smiler.

(Saken fortsetter under bildet)

Strandpromenaden i Baku i skumringen, med de tre "Flammetårnene" i bakgrunnen

PRESTISJEPROSJEKT: Myndighetene i Baku har brukt mye penger på å pusse opp sentrum av Baku de siste årene, som den vakre strandpromenaden. De tre nye 'Flammetårnene' skimtes i bakgrunnen.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Betaler dyrt

Opposisjonsfiguren er likevel bekymret for hva som kan skje etter at ESC er over.

– Vi venter dessverre en massiv undertrykkelse igjen etter at det hele er over.

Selv har Karimli allerede måttet betale dyrt for å være en opposisjonell. Han selv, nære slektninger og opposisjonelle har sittet i fengsel, og ingen av dem kan i dag få seg jobber.

Tidligere reiste opposisjonsfiguren mye rundt og møtte europeiske ledere, og Karimli anslår at han hadde ti utenlandsreiser i året. Det tok brått slutt i 2006, da han ble fratatt passet og ilagt utreiseforbud.

Fratatt valgseier

– Vi hadde noen år med halvveis demokrati i Aserbajdsjan etter Sovjetunionens fall, men i 2006 var det slutt. Da kom innstrammingene, forklarer Karimli.

I november 2005 fikk opposisjonspartier samlet sett flertall i nasjonalforsamlingen.

– Regimet innså at de hadde mistet flertallet, og det ble slutten på demokratiet, sier Karimli.

Selv om de hadde vunnet valget, fikk opposisjonen et tilbud om å godta langt færre plasser enn de skulle ha. De nektet naturlig nok å godta forslaget, men protestene ble hardt slått ned på. Undertrykkelsen har fortsatt siden.

(Saken fortsetter under bildet)

Plakat av Heydar Alijev i sentrum av Baku

DEN STORE LEDER: Plakater av Heydar Alijev henger flere steder i sentrum av Baku. Han var Aserbajdsjans leder mellom 1962 og 1982, da landet var en Sovjetrepublikk. I 1993 kom han til makten i det uavhengige Aserbajdsjan, og styrte til 2003, da sønnen Ilham tok over.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Harde kår for opposisjonen

– Regimet har skapt et system hvor sterk og systematisk opposisjon ikke kan eksistere. Det er derfor ikke overraskende at opposisjonen har vært svak de siste årene, sier Karimli.

– Når så mange blir arrestert, når vi blir økonomisk blokkert og når vi ikke kan bli intervjuet av journalister, er det nesten ikke mulig, mener han.

Opposisjonell aktivitet på torg og i gater blir slått hardt ned på i Aserbajdsjan. Derfor er det heller ikke mulig å ha massemønstringer som vi så ved valget i Russland før jul i 2011.

Men opposisjonen har ikke gitt opp helt, og dannet i 2010 en koalisjon bestående av to store opposisjonspartier og rundt ti små partier før presidentvalget i 2013.

(Saken fortsetter under bildet)

Massearrestasjoner i Baku

SLÅR NED: Myndighetene i Aserbajdsjan slår ned på demonstrasjoner og andre markeringer i det offentlige rom. Så sent som i går ble 60 personer arretert i Baku.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Alle fortjener demokrati

Ifølge Karimli er svært mange aserbajdsjanere misfornøyd med urettferdigheten og korrupsjonen i samfunnet.

– Men dessverre tror en del her på regimets propaganda om at folket må «forberedes på demokrati», sier Karimli.

Den arabiske våren har vist at dette var en ren løgn, mener han.

– I alle land ønsker folk demokrati, og de fortjener det, sier opposisjonsfiguren.

Optimistisk

Han synes det er mer forståelig at et slikt syn finnes i sentralasiatiske land som Usbekistan og Turkmenistan.

– Men denne argumentasjonen holder ikke her i Aserbajdsjan, fordi har vi hatt demokrati i to perioder tidligere, sier han.

Han viser til perioden etter Tsar-Russlands fall i 1918, før sovjetiske styrker invaderte landet i 1920, samt perioden etter Sovjetunionens kollaps på starten av 1990-tallet.

– Endringene denne gangen kommer når folk innser at de ikke kan godta regimet. Jeg er sikker på at det øyeblikket kommer, kanskje til og med før valget i 2013, sier Karimli optimistisk.

(Saken fortsetter under bildet)

Azernews, regimevennlig avis i Aserbajdsjan

MOTTREKK: Myndighetene mener internasjonale organisasjoner og politikere sprer løgner om regimet i Aserbajdsjan. De tar til motmæle blant annet i regimevennlige aviser som Azernews.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

«Sprer falske anklager»

Internasjonale organisasjoner har forberedt seg godt før årets ESC i Aserbajdsjan, som de ser som en mulighet til å rette oppmerksomheten rundt menneskerettssituasjonen i landet.

Men regimet har også noen mottrekk klare mot organisasjonene og at personer som Karimli vil snakke ut.

Et eksemplar av den regimevennlige avisen Azernews var lagt på hotellrommet mitt da jeg ankom Baku. Her uttaler presidenttalsmann Ali Hasanov at enkelte forsøker å spre falske anklager om landet mens konkurransen pågår.

Ifølge Hasanov vil disse kreftene «forsøke å fremstille Aserbajdsjan som et udemokratisk land ved å spre provoserende og fabrikkert informasjon som kan ha en negativ innvirkning på bildet av landet».

– Deres arbeid har ikke fått noe resultat, og vil ikke få det heller, fastslo Hasanov overfor avisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt