NRK Meny
Normal

Tadsjikistan lar presidenten styre så lenge han vil

Emomali Rahmon får kritikk for å være korrupt, men likevel stemte 94,5 prosent av velgerne for at han skal få sitte som president i en ubegrenset periode.

President Emomali Rahmon

ENDRER LOVEN: Den 63 år gamle presidenten har styrt Tadsjikistan i nesten et kvart århundre, på en måte kritikerne sier er en økt mangel på respekt for religiøs frihet, det sivile samfunn og politisk pluralisme.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Velgere i Tadsjikistan har med overveldende tilslutning gjort endringer i grunnloven slik at presidenten, Emomali Rahmon, kan sitte så lenge han vil.

I tillegg til å løfte grensen for Rahmon, vil endringene i loven senke minstealderen for presidentkandidatene fra 35 år til 30 år, og forby dannelsen av partier basert på religion.

I en uttalelse sier den sentrale valgkommisjonen at 94,5 prosent av stemmene i søndagens folkeavstemning hadde støttet de 40 konstitusjonelle lovendringene som ble lagt fram, mens bare 3,3 prosent var mot. Det skriver The Guardian.

Valgdeltakelsen i det tidligere sovjetiske sentralasiatiske landet var 92 prosent, eller litt over fire millioner mennesker.

Sønnen kan ta over

Loven om at presidenten kan sitte i en ubegrenset periode gjelder bare for Rahmon. Dette skal være på grunn av «Leader of the Nation»-statusen parlamentet stemte for å gi ham i fjor, noe som også gir ham og hans familie permanent immunitet fra rettsforfølgelse.

Senkingen av aldersgrensen for presidentkandidatene kan posisjonere Rahmons 28 år gamle sønn, Rustam til å ta over stafettpinnen.

Den 63 år gamle presidenten som har styrt Tadsjikistan i nesten et kvart århundre, viser hva kritikerne sier er en økt mangel på respekt for religiøs frihet, det sivile samfunn og politisk pluralisme.

Korrupsjon

Ifølge The Guardian presset myndighetene gjennom en rekke tiltak som opphøyer Rahmons styre i månedene før folkeavstemningen. Et styre som er jevnlig kritisert av rettighetsorganisasjoner for å være korrupt og undertrykkende.

Reporters Without Borders (RSF) sa lørdag at regjeringen i oppbyggingen av folkeavstemningen fryktet uavhengige medier.

– Å frata befolkningen uavhengige nyheter og informasjon før en så viktig politisk begivenhet utgjør en fullstendig fornektelse av et demokrati, sa Johann Bihr, leder av RSF østlige Europa og Sentral-Asia, i en uttalelse lørdag, ifølge The Guardian.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt