NRK Meny
Normal

Tadic fortsetter i Serbia

Den serbiske presidentkandidaten Tomislav Nikolic innrømmer nederlag. Dermed blir Boris Tadic sittende som president.

Boris Tadic
Foto: IVAN MILUTINOVIC / REUTERS

Serbias sittende president Boris Tadic fikk 51 prosent av stemmene i den avgjørende runden i presidentvalget, ifølge en valgdagsmåling.

Tadics motstander, den ultranasjonalistiske Tomislav Nikolic, lå an til å få 49 prosent av stemmene.

 

Hør: Et skritt mot EU

Hør: Feiring i Beograd

Jevnt resultat

Valgobservatøren CeSID advarte om at de to kandidatene ligger så jevnt at det er umulig å si sikkert hva som vil bli det endelige resultatet, men nå har altså Nikolic erkjent nederlag, og gratulert sin motstander med seieren.

- Jeg vil informere dere om at Boris Tadic sannsynligvis har vunnet dette presidentvalget med rundt to prosentpoeng. Hvis dette resultatet stemmer, gratulerer jeg ham med seieren, sa Nikolic til sine partifeller.

Nikolic tapte også for Tadic i presidentvalget i 2004, men vant årets første valgrunde for to uker siden.

- En stor seier

Boris Tadic gratulerte sin rival med det han kalte et vanskelig og rettferdig valg, og sa at Nikolic fortjente respekt for alle stemmene han sanket.

- Dette er en stor seier for oss alle. Jeg vil gratulere alle borgerne i Serbia med at vi er et europeisk demokrati. Vi har vist mange EU-land vårt demokratiske potensiale, sa Tadic.

Avgjørende valg

Rundt 6,7 millioner har stemmerett ved valget, som anses for å være avgjørende for om landet vil fortsette sin orientering mot EU og Vesten.

Resultatet er også svært viktig for hvordan Serbia vil forholde seg til Kosovo, og uavhengighetserklæringen som er ventet å komme.

Større oppmøte

Oppmøtet skal ha vært på rundt 67 prosent, ifølge valgobservatørene. I første valgomgang var oppmøtet på 61 prosent.

Et høyt oppmøte var antatt å styrke den vestorienterte Tadic, som mener at EU-medlemskap må være Serbias prioritet uansett hva som skjer med Kosovo.

Valglokalene stengte ved 20-tiden norsk tid søndag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt