NRK Meny
Normal

Ta heisen til verdensrommet

Med en 36.000 kilometer lang kabel vil man snart sende turister ut i verdensrommet.

Romheis
Foto: NASA / AFP

Den første japanske romheiskonferansen ble nettopp avsluttet denne helgen.

Japans romprogram (JSEA) annonserte at de er i ferd med å lage en tidslinje for hvordan de skal lage en romheis, og at de forventer å starte arbeidet med selve heisen i 2018.

Nyheten skal ha rystet forskere i USA, men det er naturlig at Japan er i front i kappløpet om å nå verdensrommet med heis da landet er ledende innen forskning på nanoteknologi.

- Akkurat som å reise utenlands kommer hvem som helst til å være i stand til å ta heisen til rommet, sa Formannen i JSEA, Shuichi Ono til The Times Online .

Ikke blir det veldig dyrt heller, relativt sett. JSEA mener at de skal kunne lage en romheis, som skal frakte både last og turister, for ca 77 milliarder kroner.

Det vil gjøre frakt av utstyr og nødvendigheter mye enklere enn i dag. I dag koster det ca 100 000 kroner å frakte en liter vann til rommet, noe som gjør at NASA, blant annet, arbeider med hvordan astronautene kan drikke sin egen urin.

Mange utfordringer i vente

Det finnes selvfølgelig mange utfordringer. Foreløpig er det kun på et teoretisk plan at det kan fungere.

Kabelen som går fra jorden til rommet må være utrolig sterk. Den kommer til å være ca 36.000 kilometer lang, og flere forskere mener at materialet kabelen er laget av må være 150 ganger sterkere enn stål.

Arthur C Clarke

Arthur C. Clarke.

Foto: SANKA VIDANAGAMA / AFP
Bokomslag
Foto: Sverre Krüger / NRK

Kabelen må selvfølgelig ikke ryke mens heisen er i bevegelse, og den må også kunne stå i mot objekter i verdensrommet som kan treffe den. Samtidig vil en romheis være avhengig av en motvekt i verdensrommet for å holde kabelen strukket. Den vil måtte tåle denne kraften også.

Kabler laget av nanofiber er interessante på grunn av styrken og den lave vekten. Foreløpig er de ikke sterke nok, men japanerne jobber med saken.

- Japanerne kan gjøre det

Den australske forfatteren Philip Ragen har skrevet ”Leaving the Earth By Space Elevator” Forordet er skrevet av Arthur C. Clarke , som allerede i 1979 lanserte ideen om en heis til verdensrommet i sin bok "The Fountains of Paradise" .

Ragen tror japanske forskere kan lykkes i å lage en sterk nok kabel.

- Hvis det er noen som kan gjøre det, så er det med sikkerhet japanerne. De er verdens største produsenter og brukere av karbon nanofibre med lavere styrke, sier Ragan til det australske nyhetsnettstedet News.au.com .

Australia har også blitt interessant for romheisforskere etter konferansen. En av utfordringene er hvor man skal plassere kabelen på jorden.

- Vi har identifisert at Det indiske hav, omtrent 500 kilometer utenfor Perth, vil være det beste stedet på jorden å plassere en romheis, mener Ragan.

Allerede den 6. og 7. desember vil flere forskere møtes igjen på en romheis-workshop i Luxembourg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt