NRK Meny
Normal

Syriske styrker bombet grenseby

Syriske luftstyrker bombet i formiddag den strategisk viktige byen Ras al-Ain, som ligger kun få hundre meter fra grensen til Tyrkia. NATO sier forsvarsalliansen er beredt til forsvare Tyrkia hvis Syria skulle angripe.

Røyk fra bombingen av Ras al-Ain i Syria

Dette bildet er tatt fra den tyriske grensebyen Ceylanpina, hvor innbyggerne kan se røyken stige fra den syriske siden av grensen.

Foto: BULENT KILIC / Afp

– Ambulanser går i skytteltrafikk for å hente sårede, sier ordfører Ismail Arsla i den tyriske grenselandsbyen Ceylanpinar.

– De sårede er på den syriske siden, men det er skader etter bombene i hele distriktet, forteller Arsla til det tyriske nyhetsbyrået Anatolia.

Mange av innbyggerne i Ceylanpinar fikk skader på husene sine og vinduene blåst ut, etter at en bombe fra de syriske helikoptrene landet 150 fra grensen.

Flyktet i panikk

Angrepet førte til at mange flyktet ut av de to byene i panikk.

Fire mennesker er foreløpig rapportert drept. Minst 20 er alvorlig såret. Hvor mange som har fått mindre skader, er det foreløpig ingen oversikt over.

Folk krysser grensen mellom Tyrkia og Syria v/ Ras al-Ain

Syrere forsøkte å komme seg over grensen mellom Tyrkia og Syria etter at angrepet mot Ras al-AiN tok til.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Bombeangrepet skal ha være rettet mot en matfabrikk i Ras al-AiN, som opprørerne tok kontroll over i helgen.

Ras al-AiN er en av to grensebyer som det syriske regimet fortsatt har kontroll over. Fire andre er erobret og kontrollert av opprørerstyrker, mens en kurdisk milits har tatt styringen i den siste.

De to landene har en felles grense på 910 kilometer.

NATO vil forsvare Tyrkia

I Ceylanpinar er nå alle skolene stengt, som en sikkerhetsforanstaltning i forhold til feilbombing eller angrep. Familier har evakuert og søkt midlertidig opphold hos slekt og kjente som bor lenger fra grensen.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa under et møte i Praha at forsvarsalliansen er beredt til å gjøre det man må for å forsvare og beskytte Tyrkia.

– Vi har sørget for at vi har luftstyrker tilgjengelig og forhåpentligvis vil det også ha en avskrekkende faktor, sa Fogh Rasmussen.

Ifølge tyrkiske kilder diskuterer man nå på NATO-hold Tyrkias ønske om utplassering av bakke-til-luft-raketter langs grensen mot Syria. Dette ble ikke kommentert av Fogh Rasmussen.

I stedet uttrykte han håp om at samlingen av den syriske opposisjonen, som skjedde under et møte i Qatar i helgen, kan få konflikten mellom opprørerne og regimet ut av den fastlåste situasjonen som nå eksisterer.

Forbereder flyktninginnrykk

Mellom 9000-11000 syrere har den siste uken flyktet til Tyrkia, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. Mange av dem kom i løpet av 24 timer i slutten av uken.

Til sammen har Røde Kors og søsterorganisasjonen Røde Halvmåne registrert 110.649 syrere som nå befinner seg på den tyriske siden, det er mer enn det dobbelte enn hva det var i juli.

Det er opprettet 14 flyktningleire, hvor alle utenom én er teltleire. Ytterligere tre er under oppsetting.

Røde Kors og Røde Halvmåne planlegger for at demå ta hånd om 170.000 personer. Nødhjelpsorganisasjonene tror at strømmen av flyktede syrere bare vil øke i ukene som kommer, så lenge det ikke blir noen løsning på konflikten.

De er også forberedt på, gitt at vinteren nærmere seg, å bistå syrere som bor i grenseområdene og som tar seg til Tyrkia for å hente vann og mat.

Ifølge FN har 408.000 syrere flyktet til nabolandene siden opprøret mot Assad-regimet startet i fjor. Mer enn 37.000 har mistet livet, ifølge en syrisk menneskerettsorganisasjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt