Hopp til innhold

Stridsvogner omringer byen Hama

Myndighetene i Syria har omringa byen Hama med stridsvogner, opplyser aktivister.

Demonstrasjoner i Hama

Militære kjøretøy er utplassert ved innfartsveiene til byen Hama. Dette skjer to dager etter at store demonstrasjoner prega byen.

Foto: Afp

Stridsvognene er utplassert ved alle innfartsveier til Hama, forteller aktivister til nyhetsbyrået Reuters.

Dette skjer to dager etter at byen var åsted for de største demonstrasjonene siden folkeopprøret mot president Bashar al-Assads regime starta for tre måneder siden.

Mange skal ha blitt arrestert i forbindelse med den militære aksjonen.

– Titusener av personer har blitt arrestert i områdene i utkanten av Hama. Det virker som myndighetene har bestemt seg for en militær løsning for å undertrykke byen, sier lederen for menneskerettighetsgruppa Syrian Observatory for Human Rights, Rami Abdel-Rahman, til Reuters.

Kutter nettforbindelsen

Aktivist Rami Nakleh sier tilAl Jazeera at etterretningsfolk har sendt brev til mange ungdommer som de antar vil delta i demonstrasjonene og bedt dem oppsøke et sikkerhetssenter der de vil bli intervjua.

En innbygger i Hama sier at kommunikasjonssystemene i Hama er stengt av. Denne taktikken skal ha blitt brukt av militæret andre steder i Syria i forkant av angrep,

Han sier videre at sikkerhetsstyrker og bevæpna menn ble sett i flere boligstrøk i Hama søndag.

Minst 28 drept

Minst 28 personer ble drept av presidentens sikkerhetsstyrker under demostrasjonene i Syria fredag.

Over en halv million mennesker deltok i fredagens demonstrasjoner. Bare i Hama møtte over 400.000 personer opp for å aksjonere mot president Bashar al-Assad og hans regime.

De store demontrasjonene i Hama har blitt sammenlikna med folkemassene på Tahrir-plassen i Egypt, som til slutt førte til at den egyptiske presidenten Hosni Mubarak gikk av.

Sinte syrere samla seg også i gatene fra forstedene rundt hovedstaden Damaskus til grensene mot Libanon og Irak. Det opplyser Syrisk menneskerettsobservatorium.

Demonstrantene krever maktskifte, demokratiske reformer og større friheter, og de har sagt at de ikke kommer til å gi seg før de har fått rettighetene de krever.

Demonstrasjoner i Hama

Over 400.000 personer demonstrerte mot president Bashar al-Assad i Hama.

Foto: UGARIT NEWS / Afp

Sparka byens guvernør

I går sparka president Bashar al-Assad guvernøren i Hama. Myndighetenes kunngjøring kom dagen etter massedemonstrasjonene i byen.

– Den syriske presidenten har signert en kjennelse som løser doktor Ahmad Khaled Abdel Aziz fra hans post som guvernør i Hama, opplyste den statlige fjernsynskanalen i Syria.

Aziz er dem tredje provinsguvernøren som må gå siden protestene starta i midten av mars. Tidligere har guvernørene i Daraa og Homs blitt fjernet fra sine stillinger. Myndighetene har ikke gitt noen begrunnelse for oppsigelsen.

USA og EU har innført sanksjoner mot Assad og hans medarbeidere som svar på de brutale angrepene mot sivile den siste tida.

Ifølge menneskerettighetsgrupper har minst 1300 sivile blitt drept siden urolighetene i landet starta for tre måneder siden. I tillegg har flere enn 340 militær- og sikkerhetsstyrker blitt drept i opprøret.

Flyktninger returnerer

Samtidig som protestene mot regimet fortsetter i Syria, velger mange av de som flykta fra landet da opprøret starta å reise hjem, skriver nyhetsbyrået AFP.

Ifølge AFP har om lag 343 syriske flyktninger som har oppholdt seg i nabolandet Tyrkia den siste tida, reist tilbake til Syria. Dermed har over 5000 flyktninger returnert til hjemlandet, ifølge landets katastofeadministrasjon.

Tyrkia har tatt imot rundt 10.000 flyktninger siden uroa i Syria starta for tre måneder siden. Flyktningene har bodd i fem ulike flyktningleierer som har blitt administrert av Røde Kors i den sørlige Hatay-provinsen i Tyrkia.

Syriske flyktninger i Tyrkia demonstrerer

Syriske flyktninger i Tyrkia demonstrerer mot president Bashar al-Assad i en flyktningleir i den tyrkiske grensebyen Boynuyogun.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Opprør mot Assads far i 1982

Hama ligger 21 mil utenfor den syriske hovedstaden Damaskus.

Det var her den blodiske episoden i Syrias moderne historie skjedde i 1982, da militære styrker drepte opp mot 30.000 personer i et angrep.

Angrepet skulle slå ned på et islamistisk opprør mot styret til president Assads far, Hafez al-Assad. I likhet med sin sønn styrte han landet med jernhånd i mange år.

SISTE NYTT

Siste nytt