Syriske offiserer til NRK: – Vi har tvunget Russland til forhandlingsbordet

Høytstående offiserer i Den frie syriske hæren mener amerikanskproduserte TOW-raketter gjør dem i stand til å slå tilbake regimets russiskstøttede offensiv i Syria.

Den frie syriske hæren i Aleppo

Flere i Den frie syriske hæren er optimister etter at de har slått tilbake flere angrep fra Assads-soldater.

Foto: STRINGER / Reuters

Som traileren til en amerikansk actionfilm ruller bildene over skjermen. Unge menn skyter panservernraketter mot tanks på en øde landevei i Syria.

– Hindrer regimet å rykke frem

Nå mener flere sentrale aktører og høytstående offiserer i Den frie syriske hæren at de amerikanskproduserte TOW-rakettene har drevet tilbake Assads styrker og tvunget deres allierte til forhandlingsbordet.

– Tow-rakettene har vært veldig effektive for å hindre regimet å rykke frem og for å erobre de områdene vi befinner oss i, sier Jamil Saleh, offiser i Den frie syriske hæren i det nordlige Hama-distriktet, til NRK.

Den siste måneden har Bashar al-Assads styrker, med russisk flystøtte, kjempet for å gjenerobre provinsene Hama og Idlib, men de har møtt massiv motstand.

– Den siste måneden har vi ødelagt rundt 50 stridsvogner, forteller Saleh.

– Disse Tow-rakettene er veldige viktig og det så vi i starten av den russiske intervensjonen, men dette er nok noe optimistiske toner, for de mangler jo fortsatt bakke til luft-raketter, sier Midtøsten-ekspert Kai Kverme til NRK.

Abu Dhabi-møte

Mens kampene raser i Syria, fortsetter øyensynlig russernes innsats for å mekle fram en politisk avtale mellom det syriske regimet og medlemmer av landets svært fragmenterte opposisjon.

– Det er dette som har presset russerne til å forhandle for etter en måned med bombing så klarte de ikke å få til noe som helst. Selv om de brukte moderne våpen, sier Saleh.

I går meldte det russiske nyhetsbyrået Sputnik at representanter for 28 FSA-brigader har sagt ja til å møte russiske tjenestemenn i Abu Dhabi neste uke.

Representanter for fire fraksjoner i FSA, som er en løs allianse av opprørsgrupper uten noen sentral kommandostruktur, avviser derimot meldingen. En av dem sier til nyhetsbyrået Reuters at russerne har møtt syrere som feilaktig hevder å være en del av FSA.

Parallelt fortsetter Russlands massiv luftkrig mot Assads mange fiender, inkludert FSA og andre utenlandsstøttede grupper. I går ble det også kjent at Russland har sendt rakettsystemer til Syria.

Kverme mener russerne kan komme til forhandlingsbordet.

– Det kan hende at russerne er mer forhandlingsvillige om en liten stund, for vi ser at Iran og Hizbollah-styrkene lider store tap, men vi ser også at den russiske oppbygning er mye større enn det vi først antok, sier Kverme.

Under Syria-konferansen i Wien forrige fredag var representanter fra nesten 20 land på plass, men verken opposisjonen eller den syriske regjeringen var representert.

Russland sa da at også FSA og andre opprørsgrupper skal inviteres til samtaler, noe eksperter betegnet som lovende.

SISTE NYTT

Siste nytt

Demonstrasjoner i Bogotá

Colombia: Blodig oppstand mot myndighetene

Det startet som en protest mot høyere skatter. Og det er blitt et omfattende sosialt opprør som har kostet minst 26 mennesker livet.