Syriske aktivister lanserer #DontgotoGeneva-kampanje

Samme dag som Syria-forhandlingene i Genève etter planen skal starte oppfordrer flere fra den syriske opposisjonen til boikott.

En opprører fra al-Jabha al-Shamiya på vei gjennom Aleppo

En opprører fra al-Jabha al-Shamiya på motorsykkel på vei gjennom et utbombet Aleppo. I dag skal de egentlig møtes i Genève for å diskutere landets fremtid.

Foto: ABDELRAHMIN ISMAIL / Reuters

Til tross for at det fortsatt er høyst usikkert om deler av opposisjonen vil delta, så forsikrer FN om at fredsforhandlingene vil bli innledet som planlagt i løpet av dagen.

Men FN-talsmann Ahmad Fawzi, sier at det fortsatt ikke er klart når forhandlingene skal starte, hvor de skal foregå og hvem som skal delta, og det er fortsatt uklart om opposisjonen vil delta.

Krangler om hvem som skal delta

I Lausanne sitter en koalisjon av ikke-religiøse syriske- og kurdiske-opprørere og krangler for få en plass rundt forhandlingsbordet.

– Vi kommer til å delta, vi vil ikke la en delegasjon fra Riyad ta vår plass, sier Randa Kassis.

Men i hovedstaden i Saudi-Arabia sitter en annen koalisjon av syriske sunniopprøre og mener de alene skal representere opposisjonen.

– For oss er det viktig at de eneste som skal representere opposisjonen er de som er utnevnt av High Negotiations Committee, sier Salem al-Maslat. I dag har de bestemt seg for ikke å reise nordover allikevel.

– Vi kan ikke se at disse forhandlingene vil lede til noe og vil ikke delta, sier Riyad Hijab, som leder den såkalte High Negotiations Committee (HNC), en viktig koalisjon av saudistøttede opprørs- og opposisjonsgrupper.

Boikott

Nå oppfordrer også flere aktivister til en total boikott av hele forhandlingsmøtet i Genève.

– Vi ofret ikke blodet til en halv million martyrer bare for å dele makten med en gjeng kriminelle bander og deres falske opposisjon, heter det i ett av innleggene under #DontgotoGeneva, skriver Al Jazeera.

Og de er ikke alene. Syrias demokratiske råd, en paraplyorganisasjon for sekulære opposisjonsgrupper, kommer heller ikke, dersom ikke også kurderne blir representert ved forhandlingsbordet.

Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits, som kontrollerer flere områder nord og vest i Syria, er ikke invitert til Genève, og hvem som kommer fra opposisjonens side er derfor et åpent spørsmål.

President Bashar al-Assad har på sin side sendt en delegasjon under ledelse av utenriksminister Walid al-Moualem til Genève.

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, vil begynne med å møte al-Moualem og hans delegasjon før han skal møte de øvrige deltakerne som har kommer til Genève. Alle samtalene skal foregå separat.

#DontGoToGeneva A conference without delegation for Kurdish people in Syria cannot be a negotiation for peace. The...

Publisert av Asad Fattahi Torsdag 28. januar 2016

SISTE NYTT

Siste nytt