Syrisk opprørsleder på flukt til Europa

Laith Al Saleh ledet en gruppe på 700 soldater som kjempet mot regimet til Bashar al-Assad. Nå er han en av tusener som har flyktet via Hellas og prøver å komme seg lenger nordover i Europa.

Laith Al Saleh

I januar poserte Laith Al Saleh med et syrisk flagg ved Aleppo, den gang han fortsatt var opprørsleder (t.v.). Seks måneder senere var han en av tusener av syriske flyktninger på den greske øya Kos (t.h.).

Foto: Alexander Zemlianichenko

Laith Al Saleh

Laith Al Saleh poserte med sitt gevær utenfor Aleppo i januar i år.

Foto: STR / Ap

30 år gamle Al Saleh var aktiv i den syriske borgerkrigen nesten fra starten i mars 2011.

Før krigen arbeidet han som gipsmaker i Syrias største by, Aleppo, og hadde et normalt liv.

Etter at det syriske regimet slo hardt ned på fredelige protester sluttet han seg til Den frie syriske hæren.

Der kjempet han både mot regimet, og mot islamistiske grupper som den Al Qaida-tilknyttede gruppen Jabhat al-Nusra og terrororganisasjonen IS.

– Det var hardt å ta opp våpen, men vi vil ha frihet, forteller Al Saleh til nyhetsbyrået Ap.

Situasjonen i Syria er veldig ille, krigen spiser opp alt. Regjeringen ødelegger alt, bygninger, mennesker. De dreper kvinner og barn, det er ingen trygge områder i Syria.

Laith Al Saleh / Ap

Såret to ganger

Hjemmet hans i Aleppo ble ødelagt og selv ble han to ganger såret i kamp, en gang i Aleppo og en gang i den kurdiske grensebyen Kobani.

– I den første måneden av revolusjonen ble jeg såret i hodet. Jeg holdt meg hjemme en måned før jeg sluttet meg til kampen igjen. Etter et år ble jeg såret igjen da et fly fra regjeringsstyrkene skjøt en rakett mot meg.

Raketten bommet med to meter, men sprengte bilen hans, drepte fire mennesker og begravde Al Saleh i ruinene.

Flyktinger i gummibåt

Flyktninger som Saleh krysser de fire kilometerne fra det tyrkiske fastlandet til den greske øya Kos i overfylte gummibåter. Denne ble fotografert på vei over Egeerhavet natt til onsdag.

Foto: BULENT KILIC / AFP

Ledet 700 soldater

Etter hvert fikk han kommandoen over en gruppe på 700 soldater, en ganske stor enhet i de splittede styrkene som utgjør den syriske opposisjonen.

Laith Al Saleh

Laith Al Saleh venter på kaia på Kos på å ta ferge videre til Aten, der han skal prøve å komme seg videre nordover i Europa.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Etter hvert valgte han likevel å forlate kampene og slutte seg til de fire millionene av sine landsmenn som har forlatt landet.

– Alle vil forlate Syria. Hjemmet mitt er den farligste byen i verden. Rundt 70 prosent av byen er ødelagt, sier han.

Vil til Nederland

Når han først hadde bestemt seg handlet Al Saleh raskt. Han krysset grensen til Tyrkia til fots, tok buss til kystbyen Bodrum og kom seg på den første båten han fant som skulle til Kos.

Etter en fire timers båttur som kostet ham 1000 dollar, kom han seg til Kos 5. august.

TI dager senere startet han på neste etappe. Han tok en ferge til Aten og neste dag klatret han gjennom et togvindu og befant seg i Makedonia. Målet er Nederland der en fetter av ham bor.

– Når jeg kommer til Holland vil jeg få papirene i orden og hente min familie. Jeg gjør alt for dem, for min kone og min tre år gamle sønn. Jeg håper de kan komme etter i løpet av to-tre måneder, sier Laith Al Saleh på telefon fra et sted i det tidligere Jugoslavia.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt