Syrisk opposisjon vil ikke stanse kampene

Militære og politiske opposisjonsgrupper i Aleppo avviser FNs forslag om å legge ned våpnene i den utbombede og krigsherjede syriske byen.

Artilleri kaster en granat mot Aleppo

En av opprørsgruppene, Ahfad Hamzabrigadene, brukte artilleri i går mot Syrias største by Aleppo.

Foto: HOSAM KATAN / Reuters

FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, har vært i Syria i helgen der han har diskutert nye fredsforslag.

Blant forslagene var en midlertidig våpenhvile i Aleppo. Den svenske FN-utsendingen møtte blant andre den syriske utenriksministeren Walid al-Moallem, men flere opposisjonsgrupper i Aleppo har allerede avvist forslaget.

FN-utsending Staffan de Mistura vinker til kamera

FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, har hatt flere runder med samtaler. Her ankom han Damascus i begynnelsen av februar.

Foto: OMAR SANADIKI / Reuters

– Vi nekter å møte Staffan de Mistura så lenge det ikke foreligger en grunnleggende og omfattende løsning på konflikten i Syria ved at president Bashar al-Assad og hans stabssjef går av og krigsforbrytere blir rettsforfulgt, skriver den nylig etablerte opposisjonsgruppa, Aleppos revolusjonsråd, i en uttalelse.

Ny opposisjon i Aleppo

Den politiske og militære grupperingen ble dannet i går under et møte i den tyrkiske grensebyen Kilis. Lederen for eksilopposisjonen «Syrias nasjonalråd», Khaled Khoja, var på samlingen. Også andre opposisjonsledere og representanter for sivilsamfunnet i Aleppo deltok, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Khaled Khoja på en pressekonferanse i januar 2015

Lederen for opposisjonen i «Syrias nasjonalråd», Khaled Khoja, var tilstede da en ny opposisjonsbevegelse for Aleppo ble dannet.

Foto: Ap

FNs plan for Syria

De Mistura har siden i fjor høst jobbet for å få i stand lokale våpenhviler i borgerkrigsherjede Syria.

Opposisjonelle mener De Misturas forslag ikke løser den humanitære krisa, som har oppstått som følge av regimets angivelige bruk av kjemiske våpen og tønnebomber.

FNs plan er å få til lokale våpenhviler. Utsendingens kontor har prøvd å oppfordre væpnede grupper i Syrias største by til å ta det første skrittet. Håpet er at lokale våpenhviler vil danne grunnlaget for en fredsavtale som på sikt kan gjelde for hele landet.

Undersøkelseskommisjon til Aleppo

Nå sender FN en delegasjon til Aleppo, som skal undersøke forholdene på bakken og arbeide for at humanitær hjelp når byen når partene blir enige om å innstille kampene.

FNs ønske er å få til en midlertidig seks uker lang våpenhvile i Aleppo.

I Aleppo kjemper både ytterliggående islamister og opprørere med støtte fra Vesten mot de syriske regjeringsstyrkene.

SISTE NYTT

Siste nytt