Syrisk opposisjon åpner for fredsforhandlinger

På en pressekonferanse i Genève, sa en representant for den største opposisjonsgruppen i Syria at de er klare til å starte fredsforhandlinger.

SWITZERLAND-SYRIA-CONFLICT-UN-TALKS

ÅPNER FOR SAMTALER: – Vi er her for å redde syrere, for å bringe syrere som har flyktet fra død tilbake til Syria, sa talsmann for den største opposisjonskoalisjonen, High Negotiations Comittee Salem al-Meslet på en pressekonferanse i Genève.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Nye fredsforhandlinger om Syria er nå i gang, under ledelse av FNs spesialutsending Staffan de Mistura.

På en pressekonferanse i Genève søndag, åpnet den største opposisjonskoalisjonen i Syria, High Negotiations Committee, for forhandlinger.

Staffan de Mistura

SKAL FÅ TIL FRED I SYRIA: FNs spesialutsending Staffan de Mistura har en vanskelig jobb foran seg.

Foto: MARTIAL TREZZINI / Ap

– Vi ønsker å starte forhandlinger og vi vil at det internasjonale samfunn skal ta seriøse skritt på veien mot å implementere Syria-resolusjonen som ble signert av 15 medlemmer av FNs sikkerhetsråd, sa talsmann Salem al-Meslet på pressekonferansen.

Uttalelsen kom nesten samtidig som meldinger tikket inn om at minst 45 er drept og 110 såret etter at to selvmordbomber gikk av sør for Damaskus.

– I Genève for å drepe flere

Det var lenge uklart om opposisjonsgruppa ønsket å delta i forhandlingene. Før helgen kom det meldinger om at de ikke ønsket å forhandle så lenge russisk bombing pågår.

I etterkant av pressekonferansen var det også flere i opposisjonen som strødde usikkerhet om det virkelig vil bli reelle forhandlinger. Et opposisjonsmedlem uttalte at en forutsetning for politiske forhandlinger er at de humanitære forholdene bedres i Syria, ifølge Reuters.

Opposisjonen skal ha blitt lovet at den humanitære situasjonen skal forbedres, og det skal ha vært bakgrunnen for at de nå er kommet til Sveits. Stadig flere sulter ihjel i Syria.

Et annet opposisjonsmedlem ble sitert på at det syriske regimet kun er i Genève for å kjøpe seg mer tid til å drepe flere mennesker.

Mener opposisjonen driver med terror

På pressekonferansen rettet talsmannen for gruppa kraftig kritikk mot Iran og Russland, som han mener okkuperer Syria.

– Vi kjemper ikke bare en kamp mot Assad, men en kamp mot okkupasjon. Iran okkuperer Syria, Russland okkuperer Syria, terrorister rekrutteres av regimet for å slåss mot syrere, sa al-Meslet.

Også representanter fra regimet til Bashar al-Assad har en delegasjon på plass i Genève, og hadde innledende samtaler med FNs representant fredag.

Staffan de Mistura og Bashar al Jaafari under fredssamtalene

MED SYRISK REGINE: FNs spesialutsending Staffan de Mistura og Syrias ambassadør til FIN Bashar al Jaafari møttes fredag.

Foto: HANDOUT / Reuters

Delegasjonsleder Bashar al Jaafari sa til pressen at søndagens bombeangrep i Damaskus viser at det er en lenke mellom opposisjonen og terrorisme, ifølge Reuters.

Tredje forsøk på fredsforhandlinger

Konferansen har ambisiøse mål. Det dreier seg om en endelig fredsavtale og avholdelse av valg. Det kommer også underveis til å dreie seg om å få til våpenhviler lokalt og økt tilgang for humanitær hjelp.

Forhandlingene har en ramme på seks måneder. Den første runden vil antakelig vare 2–3 uker. Partene kommer ikke til å møtes over bordet, men gi meldinger til hverandre via FN.

Dette er tredje gang forsøk på å få i gang en forhandlingsprosess i Sveits etter to tidligere fiaskoer.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt