Syrias utenriksminister: – Ingen FN-observatører i de sikre sonene

Ifølge nyhetsbyrået AP vil trolig russisk militære være til stede for å overvåke i de sikre sonene i Syria.

Russia Syria Iran Walid Muallem

Syrias utenriksminister Walid al-al-Moallem under en pressekonferanse i Moskva i april. I dag uttalte han at hverken FN-styrker eller internasjonale observatører vil være til stede for å overvåke de sikre sonene i Syria.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Hverken FN-observatører eller internasjonale styrker vil være til stede for å overvåke de sikre sonene, ettersom det ikke er en del av avtalen som ble inngått mellom Russland, Iran, Tyrkia og Syria i Astana i Kasakhstan i forrige uke. Det uttalte Syrias utenriksminister Walid al-al-Moallem under en pressekonferanse i Damaskus i Syria i dag.

Natt til lørdag trådte avtalene om fire sikre soner i det nordlige, sørlige og østlige Syria i kraft. Både regimet i Syria, FN, USA og Saudi-Arabia støtter avtalen.

Formålet er å støtte opp under en skjør våpenhvile, sikre at flyktninger kan vende hjem og sørge for trygge leveranser av mat og nødhjelp.

Allerede en halvtime etter at avtalen trådte i kraft ble det rapportert om eksplosjoner nord for Homs.

Les også: Kamper i «sikker sone» i Syria

RUSSIA-SYRIA-CONFLICT-ZONES

Under en pressekonferanse om situasjonen i Syria, 5. mai i Moskva. Da uttalte representanter for det russiske militæret at de allerede hadde sluttet å bombe i områder som skulle bli satt av som sikre soner. Sonene er opprettet blant annet i Idlib, deler av Homs, i sør og i opposisjonsenklaven Ghouta ved Damaskus.

Foto: VASILY MAXIMOV / AFP

AP: – Skal overvåkes av militært politi

Videre fortalte al-Moallem at avtalen fastslår at det skal brukes «militært politi» ved observasjonssentrene i sonene. Utenriksministeren sa ikke hvilket militære det var snakk om, men ifølge AFP refererte han trolig til de russiske styrkene som allerede er til stede i Syria.

Al-Moallem skal ha understreket den syriske regjeringens forpliktelse til Astana-avtalen, men uttalte at det var for tidlig å si om avtalen er vellykket eller ikke.

Les også: Trump og Putin vil samarbeide om Syria-løsning

– Det gjenstår en del logistiske detaljer som skal diskuteres i Damaskus og deretter vil vi få se hvor dedikerte partene er til avtalen, sa han.

Deler av Damaskus evakuert

Hundrevis av opprørere og familiene deres skal være i ferd med å bli busset ut av et opprørsstyrt nabolag i Damaskus, Barzeh, etter avtale mellom de stridende partene.

Evakueringen fra det nordøstlige området i Damaskus er den første av sitt slag i dette området. I løpet av de siste månedene har tusenvis av mennesker som bor i beleirede områder rundt Damaskus, Homs og Aleppo, overgitt seg etter lengre tids beleiring, i bytte mot å bli trygt flyttet til opposisjonsstyrte områder andre steder i landet.

1.500 mennesker er ventet å forlate Barzeh for å dra nordover i landet i løpet av mandag, og flere vil forlate området i de kommende ukene, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt