Hopp til innhold

Syrias regjeringshær rykker fram i Aleppo

Tre bydeler i Aleppo har falt under den syriske regjeringshærens kontroll denne helgen. Mer enn 3000 sivile har flyktet fra krigshandlingene det siste døgnet.

SYRIA-CONFLICT

SIVILE RAMMES: Minst 219 sivile, inkludert 27 barn er drept siden myndighetens siste offensiv begynte for i underkant av to uker siden.

Foto: THAER MOHAMMED / Afp

Tar Syrias regjeringsstyrker kontrollen over Aleppo, vil det være et vendepunkt i krigen. Og det kan være det som holder på å skje.

I dag tok de tilbake to bydeler opprørerne har holdt i flere år, i går skjedde det samme. Da tok de kontroll den første bydelen opprørsstyrkene erobret under offensiven i 2012.

SYRIA-CONFLICT-ALEPPO

PÅ FRAMMARSJ: De syriske regjeringsstyrkene tar over mer og mer av Aleppo. Denne helgen har de tatt tilbake kontrollen over tre bydeler

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp

Opprørsstyrkene frykter at deres motstandere skal dele sonen de kontrollerer i to, og sier de har styrket forsvarslinjene i bydelen Zakhur for å hindre at det skjer. Men de er under kraftig press.

– Flyene ødelegger alt, metodisk, område for område, sier Yasser al Youssef fra gruppen Nureddin al-Zinki til nyhetsbyrået AFP. De er selv uten tyngre våpen, og når bygninger og hus bombes har de ikke lenger noen mulighet til å drive bykrig slik de har gjort fram til nå.

SYRIA-CONFLICT

SIVILE FLYKTER: Over 1700 sivile har dratt fra opprørsområder til områder myndighetene kontrollerer.

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp

Sivile flykter til myndighetssiden

Krigen har ledet til at mange sivile har måttet flykte.

– Vi dro fra bydelen Hanano på grunn av den syriske hærens bombing og bruk av kloringass, hevder Mohammed, som kun vil bruke sitt fornavn til nyhetsbyrået Reuters. Han gjør likevel som mange andre: Flykter til de tryggere områdene som regjeringen har kontroll over.

Rundt 1700 sivile har dratt den veien, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Omlag 1500 har dratt til kurdiskkontrollerte områder.

Sekterisk konflikt

Terrorgruppen IS ble tidlig drevet ut av Aleppo, men flere av de gjenværende gruppene sees på som islamister. Gruppen tidligere kjent som Nusrafronten, al Qaidas organisasjon i Syria har også en mindre tilstedeværelse der. De er alle sunnimuslimske grupperinger.

Mindre kjent er det at Syrias regjeringshær får bakkestøtte fra sjiamuslimske militser fra flere land i Midtøsten, inkludert libanesiske Hizbollah.

LEBANON-SYRIA-CONFLICT-HEZBOLLAH-FUNERAL

BEGRAVES: Libanesiske Hizbollah er en av organisasjonene som kjemper på Bashar al-Assads side. De gravlegger jevnlig soldater de har mistet på slagmarken. Dette bildet er fra 5. november.

Foto: STRINGER / Afp

Ifølge noen anslag er 5000 mann fra disse gruppene i aksjon i kampen om Aleppo. Iran innrømmet også denne uka at de har mistet rundt 1000 soldater i Syria.

Utenlandske kriger

Syria har blitt en krig som tiltrekker seg fremmedkrigere fra mange land. Phillip Smyth fra Universitet i Maryland sier til avisa Financial Times at det er anslagsvis 15 500 til 25 000 sjiamuslimske soldater. På opprørssiden er det anslagsvis 27 000 sunnimuslimske fremmedkrigere.

SYRIA-CONFLICT-ALEPPO

PLANLEGGING: Den syrisker regjeringshæren og alle gruppene som støtter den har overtaket i kampen om Aleppo.

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp

Det overtallet kan imidlertid endre seg. Tyrkia har strammet inn grensekontrollen og det er mye vanskeligere for de sunnimuslimske jihadistene å nå Syria. På myndighetssiden er grensene mer åpne for de sjiamuslimske militsene og organiseringen langt bedre.

SISTE NYTT

Siste nytt