Hopp til innhold

- Vi har ikke lenger noe å tape

– Vi kommer ikke til å gi oss, sier syriske opposisjonelle til NRK. Protestene som brer om seg ryster Assad-regimet som har styrt landet med jernhånd i 30 år. En lekket etterretningsrapport vitner om at det kommer til å bli harde tak.

Video Demonstrasjoner i Syria

Demonstrasjonene i Syria er svært voldelige, og denne videoen er klippet før det blir for blodig.

Det startet med demonstrasjoner i Daraa sør i Syra, på grensen til Jordan, for en måned siden. Siden har det spredd seg, til havnebyen Baniyas i vest, til landets største by Aleppo i nord og til hovedstaden Damaskus.

Og det har gått hardt for seg. Rundt 200 mennesker er blitt drept, ifølge den ledende demokratibevegelsen Damascus Declaration.

NRK har vært i kontakt med opposisjonsmiljøet i Daraa, som hittil har vært kraftsentrum for opprøret.

De er klare på at de ikke kommer til å gi seg.

De så hvordan befolkningen i Egypt og Tunisia klarte å velte de autoritære regimene, som hadde styrt i tiår. Det samme håper de vil skje med i eget land.

Gir seg ikke

– Vi kommer til å demonstrere inntil vi får rettighetene våre. Vi ønsker oss forandring, reformer og demokrati. Vi finner oss ikke i å bli ydmyket lenger. Nok er nok, sier en mann ved navn Ibrahim til NRK.

Han ønsker ikke etternavnet gjengitt i frykt for det syriske etterretningspolitiet

– Vi kommer til å kjempe inntil situasjonen blir bedre, slår han fast.

NRK møter den syriske mannen i en butikk i Beirut i Libanon, i det han nettopp er kommet tilbake fra Daraa. Med seg har han utsmuglede mobilvideoer som han og andre sprer til omverdenen. Videoene gis til vestlige mediefolk, og til den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera, og de publiseres på en opposisjonell hjemmeside og på Youtube.

– På denne måten forsøker vi å dokumentere hva som nå skjer i Syria, sier Ibrahim.

På en av videoene er det svært sterke bilder. Opptakene er gjort fredag 29. mars i år, og viser en gruppe mennesker på vei til en begravelse i Al Omari-moskeen i Daraa.

På videoen ser man at en mann blir skutt og drept. Venner forsøker å få ham i sikkerhet. Før og etter høres det kraftige skuddsalver.

– Syriske myndighetene skyter på alt. Mange i Daraa er drept, sier Ibrahim.

– Syrisk politi har begått flere massakre, hevder han.

Syria har vært av de mest lukkede landene i Midtøsten, med få utenlandske medier til stede. Innad i Syria er mediene sterkt statskontrollert. Tall, opplysninger og begivenheter er vanskelig å få bekreftet.

Andre videoer som opposisjonsmiljøet har sendt ut, viser lignende hendelser i byen Baniyas, hvor det har vært flere protester og sammenstøt de siste dagene.

«Ikke drep mer enn 20 samtidig»

President Bashar al-Assads versjon er at det er utenlandske krefter med forbindelse til grupper i landet som ønsker å destabilisere Syria, som står bak protestene.

Det avviser opposisjonsmiljøet. De fremholder at de er vanlig ungdom som ønsker seg et bedre land. Men de må være forberedt at det venter en tøff tid - mot en tøff motstander.

For i et dokument fra Syrias etterretningsdepartement heter det at bombing av kirker og moskeer samt likvideringer må tas opp til vurdering som virkemidler for å slå ned protestene.

Dokumentet er lekket av opposisjonskilder.

Det har ikke lyktes vestlig media å få bekreftet ektheten av dokumentet, men avisene som har fått det i hende, blant annet The Times , har likevel valgt å offentliggjøre innholdet.

Dokumentet er datert 23. mars, samtidig som protestene tok til. I dokumentet listes det opp ulike strategier som etterretningsagenter og sikkerhetsstyrker kan ta i bruk.

Det heter at de ordinære styrkene ikke skal skyte mot demonstrantene med skarpt, oppgaven skal forbeholdes mer spesialtrente folk.

Det står videre at ikke flere enn 20 personer bør drepes i en aksjon fordi man ellers tiltrekker seg oppmerksomhet, som i ytterste konsekvens kan ende med en utenlandsk intervensjon.

Og at det i gitte situasjoner er akseptabelt å skyte mot egne sikkerhetsoffiserer og/eller soldater for å villede fienden, da dette vil bidra til å vekke fiendelighet hos de syriske soldatene - mot demonstrantene.

Hvis situasjonen når et kritisk og farlig nivå, bør man anvende sekteriske spenninger for å skremme syrerne bort fra kravet om reformer. Dette kan gjøres ved å likvidere medlemmer av ulike klaner eller stammer, eller sørge for bombeeksplosjoner i spente områder, ifølge teksten.

Soldat skutt i dag

Selv om ingen har fått bekreftet at dokumentet virkelig er ekte, stemmer elementer forbløffende med hendelser på bakken de siste to ukene.

De seneste dagene har statlig media rapportert om soldater som er skutt av opprørernes snikskyttere, sist i Baniyas.

«En gruppe snikskyttere skjøt mot soldater som patruljerte i Baniyas. En led martydøden, en annen ble såret», het det i meldingen fra det statlige nyhetsbyrået SANA i dag, torsdag.

Ifølge menneskerettighetsgrupper gikk myndighetene i går med på å la soldater erstatte det hemmelige sikkerhetspolitiet i byen, i et forsøk på å minske spenningen mellom myndighetene og befolkningen.

Får utstyr fra Iran

Ifølge kilder i den amerikanske regjeringen, er Syria i ferd med å få utstyr til å overvåke trafikk på Internett.

Det skal være Iran som leverer dette, ifølge hva den amerikanske regjeringskilden sier til The Wall Street Journal . I likhet med Egypt og Tunisia, brukes Internett og sosiale medier til å organisere protestene og kommunisere med omverdenen.

Iran skal også ha levert utstyr for «opprørskontroll», og mer skal være på vei.

Kilden sier også at iranerne deler sine erfaringer fra protestene som oppstod i etterkant av det omstridte gjenvalget av president Mahmoud Ahmadinejad sommeren 2009 med sine kontakter i Syria.

Nekter å gi seg

Til tross for harde gjengjeldelser, akter ikke demonstrantene å gi seg.

– Folket i Daraa holder fremdeles det vi har lovet alle martyrene som falt: Vi kommer til å fortsette revolusjonen og kampen for frihet.

– Vi kommer ikke til å bøye oss. Regimet må gå av, skriver en sentral person blant demonstrantene i Daraa i en e-post til NRK.

Han befinner seg fortsatt i hjemlandet, og tør ikke snakke via telefon fordi han regner med den er avlyttet. Derfor velger han å kommunisere via e-post - enn så lenge.

– Til alle som tror at vi kommer til å gi oss: de tar feil.

– De må i stedet komme hit, til Daraa, for å se hvordan de unge er klare til å ofre livet i kampen for frihet. Vi har ikke noe å tape.

– De som vil ha dialog må komme til oss. Ingen kan hindre oss, vi blir sterkere og bedre organisert for hverdag som går, heter det i e-posten til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt