Hopp til innhold

Diplomati mens byer beskytes

Verden grunner fortsatt på hva de skal gjøre med Syria. Mens de seks enslige FN-oppnevnte fredsobservatørene startet sitt arbeid i Damaskus, var det hektiske møter i Moskva, Paris og Doha – alt mens kampene fortsatte i syriske byer.

Homs i Syria

Enkelte gater i Homs er bombet og beskutt og ser ut, som det også er, en krigssone.

Foto: Anonymous / Ap

Lederen for den første gruppen av FN-observatører som skal overvåke den skjøre våpenhvilen mellom regimet og opposisjonen innrømmer at oppgaven blir langt fra enkel.

Ahmed Himmiche

Ahmed Himmiche uttaler seg til arabiske tv-reportere på vei ut fra hotellet i Damaskus i dag morges.

Foto: STR / Afp

– Vi må ta et lite skritt av gangen. Det er ikke lett, og det vil kreve samordning med alle parter, sier Ahmed Himmiche, den marokkanske obersten som leder fortroppen på seks personer.

Observatørene ankom den syriske hovedstaden søndag kveld, og uttrykker fortsatt optimisme rundt oppdraget sitt – tross mange skjær i sjøen.

Himmiche sier gruppen vil opprette kontakt med det syriske regimet og deretter opposisjonen, slik at begge parter får tillit til gruppen.

Planen til fredsmegler Kofi Annan er at de 30 observatørene som FNs sikkerhetstråd, inkludert Kina og Russland, har godkjent først skal inn og starte arbeidet, før observatørkorpset utvides til 250 personer.

Og det kan trengs, for det rapporteres om skyting, angrep og flere døde i Basr al-Harir i Deraa-provinsen, i Idlib i nord og i deler av Homs.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Syrisk militærleir i nærheten av Homs

Opposisjonsnettverket Shaam News Network har gitt ut dette bildet, som skal vise syriske militære i en provisorisk leir utenfor Homs.

Foto: - / Afp

– Ukjente krefter vil ikke ha fredsavtale

Samtidig fortsetter det diplomatiske arbeidet for å finne en løsning på den syriske krisen.

Representanter for den syriske opposisjonen var i dag i Moskva, hvor de traff utenriksminister Sergej Lavrov.

Lavrov og Russland har de to siste ukene rettet hard kritikk mot sin nære allierte i Midtøsten, det syriske regimet, for ikke å oppfylle løftene om reformer og iverksettelse av forpliktelsene i henhold til Annans fredsplan raskt nok.

Men Lavrov viste med tydelighet at han ikke har all verdens tillit til opposisjonen og deres støttespillere.

Den russiske utenriksministeren sa at syriske opprørere får våpen og andre forsyninger fra «ukjent hold» og at «ukjente krefter» undergraver forsøkene på en fredsavtale.

– De gjør dette gjennom å gi våpen til den syriske opposisjonen og stimulerer aktivitetene til opprørere som fortsetter å angripe både offentlige og sivile bygninger daglig, sa Lavrov og bad FN legge press på den syriske opposisjonen slik at opprørerne legger ned våpnene.

Lavrov sikter blant annet til arabiske gulfland som ikke legger skjul på at de har gitt våpen og penger til Den frie syriske armeen, i frustrasjon over verdenssamfunnets avmakt. Men han er også kritisk til vestlige land, som ikke ønsker å inngå kompromiss i forhold til det sittende regimet.

Han mener disse grupperingene gjør alt for at spådommen om at Annan kommer til å mislykkes, skal gå i oppfyllelse.

Hassan Abdul-Azim, som møtte Lavrov, uttrykte likevel tillit til at den russiske utenriksministeren vil presse president Bashar al-Assad til å etterleve Annans fredsplan.

Utenriksministrene i gulflandene skal etter planen møte Kofi Annan og lederen av Den arabiske liga i Doha i Qatar i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Syriske militære kjøretøy 17. april

Syriske militære kjøretøy svøpt i syriske flagg markerte den syriske uavhengighetsdagen i Damaskus i dag.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Stormøte i Paris

Det pågår også et stormøte Paris, hvor 60 land sammen med representanter for EU og Den arabiske liga diskuterer situasjonen. Også de ber om at Annan og Sikkerhetsrådet utøver press, men mot president Al-Assad og hans medarbeidere.

– Brudd på fredsplanen må møtes med tydelige svar og tiltak fra Sikkerhetsrådet, sa den franske utenriksministeren Alain Juppe.

På agendaen i Paris står diskusjon av nye sanksjoner, for å tvinge regimet til å etterleve fredsplanen.

Syria lider under de økonomisk nåværende sanksjonene mot landet som EU, USA og andre enkeltland har innført, landets utenlandsreserver minsker, det samme gjør oljeinntektene. Inntektstapet per måned skal være på 400 millioner euro.

I tillegg er store deler av regimet omfattet av sanksjoner mot seg personlig, inkludert innreiseforbud og frysing av midler de har i utenlandske banker.

Syrisk druserjente på uavhengighetsdagen

En drusisk familie på de okkuperte Golanhøydene markerer støtte til president Bashar Al-Assad under dagens uavhengighetsfeiring.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Den arabiske liga har foreslått at all flytrafikk til og fra Syria skal midlertidig opphøre, men i motsetning til EU er det opp til hvert enkelt medlemsland om de vil implementere tiltakene.

Irak og Libanon, som frykter en syrisk borgerkrig og en ustabil situasjon i hele regionen, deltar ikke på møtet i Paris.

Også Jordan frykter at økonomiske straffetiltak mot Syria kan skade landets egen sårbare økonomi, og deltakerne på Paris-møtet vil derfor drøfte hvordan de kan bidra med økonomisk hjelp til nabolandene, som vil miste hardt tiltrengte inntekter hvis de slutter seg til et strengt sanksjonsregime.

– Vi håper på det beste, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton, men legger ikke skjul på at USA sammen med andre partnere diskuterer hva som bør skje, dersom Annans plan feiler.

Fra Beijing kom det beskjed om at den syriske utenriksministeren Walid Muallem skal møte sin kinesiske kollega Yang Jiechi i morgen, onsdag. Der skal han trolig redegjøre for hva Syria har gjort for oppfylle kravene fra FN.

SISTE NYTT

Siste nytt