Fire journalister drept på én uke

Myndighetene i Syria sier de har funnet levningene av en britisk og en fransk journalist som ble drept i et rakettangrep mot Homs 22. februar. De to journalistene som ble såret i samme angrep, er begge evakuert til Libanon.

Homs under granatild

Torsdag ble opprørerne presset ut av sentrale deler av Homs - bildet er fra en Youtube-video av bombingen tidligere denne uka.

Til sammen åtte journalister er drept i Syria hittil i år – fire bare den siste uka i februar. En syrisk videojournalist ble drept tirsdag 21., en annen syrisk journalist ble drept 24. februar – alle fire i den beleirede byen Homs.

Sårede ut av Syria

Journalisten Edith Bouvier, såret i Homs

En hardt såret journalist Edith Bouvier ba om å bli evakuert fra sin seng i Homs i en video for en uke siden.

Likene av journalist Marie Colvin, født i USA, og den franske frilansfotograf Remi Ochlik vil bli overlevert til Polens ambassade i Damaskus, som også representerer USA og Frankrike, melder myndighetene i Syria i dag.

De fleste vestlige ambassadene i Syria er evakuert på grunn av de borgerkrigsliknende tilstandene i landet.

Opprørsbevegelsen i Homs har tidligere meldt at de to ble gravlagt samme dag som de ble drept fordi det ikke er elektrisitet i byen, og har lagt ut en video som viser begravelsen.

Den franske journalisten Edith Bouvier, som ble hardt såret under bombingen av Homs i Syria 22. februar, kom fram til Libanon i går kveld etter en dramatisk flukt fra Homs som har pågått siden sist søndag.

Fulgt ut av aktivister

Sammen med sin sårede franske kollega William Daniels og to andre vestlige journalister, ble hun brakt i sikkerhet til Bekaa-dalen i nabolandet i går kveld ved hjelp av syriske aktivister. En lettere såret britisk journalist tok seg over grensa til Libanon tirsdag.

– Det var blitt klart for oss at å bli i Homs ville bety den sikre død, skriver den britiske journalisten Martin Chulov i The Guardian i dag.

En av journalistene som tok seg til Libanon, var den spanske avisen El Mundos reporter Javier Espinosa.

Han er i live, til tross for meldinger fra syriske myndigheter om at de fant liket hans sammen med de to andre drepte journalistene i Homs.

Sarkozy sender fly

Journalistene kom i sykebil til Beirut i morges

De to sårede franske journalistene kom til Beirut i morges.

Foto: Afp

Frankrikes president Nicolas Sarkozy fortalte sent i går kveld at de to franske journalistene var kommet til Libanon. De to er nå på sykehus i Beirut, og blir hentet av et fransk fly så snart legene tillater det, kanskje alt fredag kveld, ifølge presidenten.

Flere ganger tidligere er det meldt at Bouvier er evakuert, uten at det stemte. Men nå vises det bilder av henne i sykesengen i Libanon.

Hun ble alvorlig såret i beina under et rakettangrep mot et pressesenter i Homs 22. februar, samtidig som kollegaen Daniels ble såret og Colvin og Ochlik ble drept.

Vil hindre all nyhetsrapportering

Siden opprøret i Syria startet i fjor, har regjeringen forsøkt å kontrollere eller stanse all nyhetsrapportering fra landet.

De har tatt kontroll over alle nasjonale medier og nektet utenlandske journalister innreise.

Derfor har de vestlige journalistene som har dekket beleiringen av opprørsbyen Homs, alle tatt seg inn i Syria uten myndighetenes tillatelse.

De syriske opprørerne og menneskerettighetsgruppene har lagt mye arbeid i å få bilder og nyheter ut, slik at det internasjonale samfunnet har kunnet følge president al-Bashirs nådeløse angrep på egen befolkning og drap på fredelige demonstranter.

FNs sikkerhetsråd har i en resolusjon pålagt alle lands myndigheter å gi journalister spesielt vern under konflikter slik at det blir mulig for omverdenen å få vite hva som pågår.

Med de nylige drapene på journalister blir det stadig vanskeligere å få uavhengig nyhetsrapportering fra Syria.

LES: The death of a role model – om Marie Colvin i den britiske Press Gazette

De drepte journalistene Marie Colvin og Remi Ochlik

De drepte journalistene Marie Colvin og Remi Ochlik. Den kjente krigsreporteren Colvin mistet det ene øyet under et granatangrep i Afghanistan.

Foto: SUNDAY TIMES/AFP

SISTE NYTT

Siste nytt