NRK Meny
Normal

Syria uten internett- og mobilforbindelse

USA mener det syriske regimet er desperate når de kutter internett- og mobiltilgangen i det krigsherjede landet. Regimet selv hevder derimot at det er terrorister som står bak.

Bilbombe i Damaskus

To skadde menn på vei bort fra stedet hvor en bilbombe gikk av i bydelen Jaramana utenfor Damaskus i dag. Minst 54 personer skal ha blitt drept og 120 skadet.

Foto: AFP PHOTO/HO/SANA / Afp

Aktivister i Damaskus sier til Reuters at byen nå er helt uten kommunikasjonsmuligheter. Kutt i internettilgangen har ikke skjedd tidligere under det 20 måneder lange opprøret mot president Bashar Assad.

– Vi fordømmer dette angrepet på det syriske folkets muligheter til å yttrykke seg og til å kommunisere med hverandre. Igjen forteller dette om det syriske regimets desperasjon når det gjelder å tviholde på makten, sier Victoria Nuland, talsperson i det amerikanske utenriksdepartementet.

Internett-trafikk til Syria fra Akamai 29. november 2012

Internettselskapet Akamai bekrefter at alt tyder på at internett er helt kuttet i Syria. Bildet viser hvordan all trafikk fra selskapet til Syria forsvant ca. kl. 11.30 i dag. Selskapet leverer innhold til mange ulike netttjenester verden over, blant annet NRKs nett-tv.

Foto: Akamai

Nettsvikt skaper frykt

– Telefon og internett er nede i mesteparten av Damaskus og forstedene til byen. Det skaper frykt for at det syriske regimet kan komme til å gjøre noe, sier en talsmann for koordineringskomiteene som organiserer aktivister over hele Syria.

Ifølge to amerikanske selskaper som overvåker den globale internettrafikken, mistet Syria nett- og mobilforbindelsen ved 11.30-tiden i dag.

– Ingen av Syrias 84 IP-adresser er lenger tilgjengelige, noe som effektivt har kuttet landet fra internett, opplyser det ene selskapet, Renesys.

To FN-ansatte skutt

Like etter at internett- og mobilsignaler forsvant, innledet de syriske regjeringsstyrkene en storoffensiv på veien mellom flyplassen og Damaskus. To østerrikske soldater i den fredsbevarende FN-styrken ble skadd da konvoien deres ble beskutt like ved flyplassen.

Veien til flyplassen er stengt, og flyplassen skal selv ha forbudt alle fly å lande.

Tidligere i dag ble 54 mennesker drept og 120 såret da en bilbombe gikk av i en forstad til Damaskus. I tillegg skal 15 mennesker, deriblant fem barn, være drept i et flyangrep i Aleppo, ifølge en menneskerettighetsorganisasjon.

Skylder på terrorister

Men den syriske informasjonsministeren avviser at de har noe med det å gjøre.

– Det er terrorister som har kuttet forbindelsen, sier han og legger til at arbeidet med å få tilbake forbindelsen pågår for fullt.

Ingenting er så langt bekreftet, men det spekuleres i at dette kan være et forsøk fra regimet på å stanse en ny offensiv fra opprørerne. Regimet har lidd en rekke taktiske nederlag de siste ukene, hvor de blant annet har mistet flybaser og andre strategiske anlegg.

Vanlig å kutte kabler

Syrisk stats-TV nekter for at nedetiden gjelder hele landet. De hevder det er et teknisk, regionalt problem, som er i ferd med å repareres.

For å hindre kommunikasjon mellom opprørerne, kutter myndighetene ofte telefonlinjer og internettkabler i områder hvor regimestyrkene skal utføre operasjoner, ifølge Reuters.

Det er en av grunnene til at USA de siste månedene har gitt opposisjonens opprørere 2000 telefoner som virker uavhengig av det syriske telefonnettet. Disse er ikke påvirket av utkoblingen i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt