Hopp til innhold

Syria sier ja til russisk plan om kjemiske våpen

Syria godtar at landet må overlevere sine kjemiske våpen til det internasjonale samfunnet, for så å bli ødelagt. Ifølge Russland er overleveringsplanen i ferd med å ta form.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Syrias utenriksminister Walid Muallem

Utenriksministrene Sergej Lavrov og Walid Muallem hadde møte i Moskva i går.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

Ifølge den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov er han i tett kontakt med det syriske regimet om en overlevering av de omstridte våpnene.

– Vi regner med å kunne presentere planen vi jobber med snart, og vi er rede til å samarbeide om den med FNs generalsekretær, med Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, og med medlemmer av Sikkerhetsrådet, sier Lavrov.

Stiller seg bak planen

Den syriske regjeringen opplyser i dag at de stiller seg bak den russiske planen og vil samarbeide.

– Vi hadde veldig fruktbare samtaler med utenriksminister Sergej Lavrov i går, og han foreslo en plan med hensyn til de kjemiske våpnene. Og på kvelden gav vi beskjed om at vi aksepterer planen, sier Syrias utenriksminister Walid al-Moualem til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Al-Moualem var på besøk hos Lavrov i Moskva i går da forslaget om at landets kjemiske våpen bør overleveres verdenssamfunnet dukket opp. Personlig var utenriksministeren positiv, men han måtte få aksept hos presidenten og regjeringen. Det har han tydeligvis fått.

Ifølge Walid al-Moualem sier de ja til planen for å «fjerne grunnen for amerikansk aggresjon».

Inntil nå har ingen på syrisk side offentlig bekreftet at landet virkelig har kjemiske våpen, selv om det antas at de har en av verdens største lagre av slike våpen - som ifølge en FN-avtale er forbudt, både å ha, produsere og bruke.

Russisk redningsplanke

Forslaget om at verdenssamfunnet får kontroll over Syrias lagre med kjemiske våpen kom tilsynelatende spontant fra russisk side i går ettermiddag.

Da hadde USAs utenriksminister John Kerry på en pressekonferanse i London tidligere på dagen sagt at Syria kan unngå et angrep fra amerikansk og internasjonalt hold hvis landet overleverer alle sine våpen, ned til den lille siste bit, slik at de kan ødelegges.

Kerry la til at han hadde ingen tro på at noe slikt kunne skje.

Det hadde derimot Russland, som sliter med posisjonen som Assad-regimets lojale støttespiller etter hvert som det blir mer og mer klart at det trolig var syriske regjeringsstyrker som stod bak angrepet i Damaskus-området 21. august.

Selv president Vladimir Putin har uttalt at det må få konsekvenser hvis regimet har brukt nervegass mot sin egen befolkning.

I dag sier en talsmann for Putin at ideen om å få Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll ble diskutert mellom Putin og Barack Obama på G20-møtet i St. Petersburg i forrige uke, i et kjapt og uoffisielt møte mellom de to presidentene.

Krever planen til FN

I dag har flere hoppet på det diplomatiske toget.

Den arabiske liga sier medlemslandene stiller seg bak den russiske planen, det samme med Frankrike, som begge har sagt at de stiller opp hvis USA velger å angripe Syria uten forankring i FN.

Allerede i kveld vil Frankrike legge frem et forslag t til resolusjon i FNs sikkerhetsråd, som de håper at selv Russland og Kina kan stille seg bak.

Frankrike mener verdenssamfunnet må stille krav om at Syria gjør rede for alle sine kjemiske våpen, og at internasjonale inspektører får kontroll over ødeleggelsesprosessen, ifølge utenriksminister Laurent Fabius.

Fabius mener Russland har god oversikt over det kjemiske våpenlageret til Syria og håper med det at planen har større sjans til å lykkes.

I tillegg krever Frankrike at de som gav ordre om og utførte gassangrepet den 21. august må stilles til ansvar. Det må også gjøres klart at det vil «få svært alvorlige konsekvenser» for landet hvis kravene ikke følges.

Frankrike mener at det massive internasjonale presset mot Syria har begynt å virke, inkludert trusselen om et mulig angrep. Men de holder fortsatt angrepsmuligheten åpen.

Storbritannia på sin side er mer skeptisk til om den russiske planen virkelig vil bli gjennomført, og krever bevis for at planen ikke er et taktisk krumspring.

Utenriksminister William Hague sier landet vil støtte troverdige Syria-initiativ i FNs sikkerhetsråd, men mener en resolusjon må inneholde en trussel om maktbruk dersom Syria ikke oppfyller avtalte forpliktelser.

Tyskland håper planen er reell, men mener det er på sin plass med sunn skepsis.

SISTE NYTT

Siste nytt