NRK Meny
Normal

Syria marsjerte ut i prostest etter egyptisk kritikk

Egypts president Mohammed Morsi tok bladet fra munnen og kritiserte regimet i Syria i harde ordelag under dagens møte i Teheran. Det ble for mye for den syriske delegasjonen.

Mohammed Morsi under NAM-møtet i Teheran

Mohammed Morsi sin tale under NAM-møtet i Teheran falt ikke i god jord blant syrene i salen.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

– Blodbadet i Syria vil ikke ta slutt uten en effektiv inngripen, sa Morsi, før han ba opposisjonen i Syria om å samle seg, for å gjøre det lettere å få til en fredelig overgang til demokrati i landet.

Egypts ferske president Mohamed Mursi deltar også på Den alliansefrie bevegelsens møte i Teheran. Da han ankom den iranske hovedstaden torsdag, ble han den første egyptiske lederen på over 30 år som besøker den sjiamuslimske republikken.

Ønsker fredsplan

I dag gjorde han lite for å blidgjøre verstlandet, da han entydlig uttrykte støtte til opprørene i Syria.

– Nå er det en revolusjon i Syria, og det er en etisk plikt å støtte det syriske folket i opprøret mot et undertrykkende regime som har mistet sin legitimitet. Det er også en strategisk og politisk nødvendighet, sa Mursi.
Delegasjonen fra Syria stormet ut av salen i sinne mens Mursi talte.

Den syriske delegasjonen i Iran

Syrias statsminister og hans delegasjon marsjerte ut av møtesalen i protest mot Egypts presidents uttalelser.

Foto: EBU

Morsi har tidligere uttalt at han ønsker å få på plass fredssamtaler ledet av Egypt, Tyrkia, Saudi Arabia og Iran.

Med dagens uttalelser og Tyrkias ønske om sivile buffersoner, noe Assad i går motsatte seg på det kraftigske, kan det se ut som den planen renner uten i sanden.

Fornærmet Iran

Egypt er hovedsakelig et sunnimuslimsk land, mens Iran er strengt sjiamuslimsk. Iran støtter Bashar al-Assads regime, som stort sett ledes av alawitter.

– Revolusjonen i Egypt var den arabiske vårens hjørnestein. En revolusjon som startet i Tunisia, fortsatte i Libya, Egypt og Jemen og som vi nå også ser i Syria der de kjemper mot et undertrykkende regime, fortalte Morsi delegatene fra 120 land i Teheran, før han fortsatte.

– Palestinerne og syrerne kjemper nå for sin frihet, respekt og menneskerettigheter. Og Egypt er klar til å bistå alle som ønsker å stoppe blodbadet.

Dette ble for mye for den syriske delegasjonen som reiste seg og forlot møtet i protest. Også vertslandet Iran har reagert på Morsi sine uttalelser.

«Den syriske delegasjonen har trukket seg fra møtet da president Morsi begynte å snakke om den syriske situasjonen» heter det i en kort uttalelse fra Den alliansefrie bevegelsen som arrangere møtet i Teheran.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt