Syria-kjenner: – Bombing kan være bevisst forsøk på å spolere samarbeid

Bombingen av en nødhjelpskolonne ved Aleppo kan være en bevisst taktikk fra Assad-regimet, mener Syria-kjenner Bendik Sørvig.

18 lastebiler og et lager med mat, ulltepper og medisin som skulle hjelpe 78.000 mennesker i Aleppo ble mandag kveld truffet av bomber. Minst 12 hjelpearbeidere og sjåfører skal ha blitt drept i angrepet, ifølge organisasjonen Syrian Observatory for Human rights.

HJELPEARBEIDER: Bombene traff minst 18 lastebiler og et lager med nødhjelp. I videoen ser man en engelsktalende nødhjelpsarbeider som viser fram ødeleggelsene.

Sju dager etter at våpenhvilen startet i Syria, falt bombene over Urm al-Kubra og traff 18 lastebiler med nødhjelp, et nødhjelpslager og 12 hjelpearbeidere.

Angrepet skjedde bare timer etter at den syriske hæren erklærte den syv dager gamle våpenhvilen for over.

Bombingen har blitt massivt fordømt, og tirsdag formiddag kunngjorde FN og Røde Kors at de innstiller alle hjelpesendinger i Syria.

Angrepet skal ha blitt utført av enten syriske eller russiske fly. Men hvorfor gjorde de det - og var det med vilje?

MIDEAST-CRISIS/SYRIA

ØDELAGT: Minst 18 lastebiler i et følge på 31 ble bombet mandag kveld i Urm al-Kubra, vest for Aleppo.

Foto: AMMAR ABDULLAH / Reuters

– Vil spolere samarbeid

USA og Russland, som står på hver sin side i borgerkrigen, forhandlet forrige uke frem en våpenhvile som skulle få slutt på bombingen og slippe nødhjelp inn til Aleppo.

Bendik Sørvig

SYRIA-KJENNER: Bendik Sørvig.

Foto: Pressefoto

Denne tilnærmingen mellom USA og Russland er ikke nødvendigvis noe det syriske regimet er glad for, sier Bendik Sørvig.

Han har jobbet med Syria i mange år, blant annet som bistandsarbeider og frilansjournalist.

Hvis det er det syriske regimet som står bak, kan det være et bevisst forsøk på å spolere utsikten til tilnærming mellom Russland og USA, sier Sørvig.

– Hvorfor vil det syriske regimet være interessert i det?

– Dersom USA og Russland skal samarbeide mer, ligger det forventninger om at Russland skal presse det syriske regimet for å på sikt nærme seg en politisk løsning. Mye taler for at regimet helst vil ha russerne for seg selv og ikke dele dem med amerikanerne.

USA: – Skal ta det opp med Russland

USA sier i dag at Russland må ta ansvar for angrepet, uavhengig av om det var syriske eller russiske helikoptre som slapp bombene:

– Det syriske regimet og Russland kjente til destinasjonen for denne kolonnen, og likevel ble hjelpearbeiderne drept, sier talsmann ved det amerikanske utenriksdepartementet John Kirby, ifølge The Guardian.

Kirby sier de skal ta det opp med russerne, og at det kan bli aktuelt å revurdere samarbeidet.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA

OVER FEM ÅR MED KRIG: Borgerkrigen i Syria har nå vart i fem og et halvt år. På bildet er en av de 18 ødelagte lastebilene som var del av nødhjelpskollonen til Aleppo.

Foto: AMMAR ABDULLAH / Reuters

Mulig hevnangrep?

Angrepet på nødhjelpskolonnen skjedde bare et par dager etter at vestlige koalisjonsstyrker feilbombet mål i Deir al-Zor og 62 syriske soldater ble drept.

Det hvite hus beklaget utilsiktet tap av liv, mens Russland hevdet angrepet ble utført for å ødelegge våpenhvilen.

Nå spekulerer flere på om mandagens angrep mot lastebilene kan ha vært et hevnangrep.

Syria-kjenner Bendik Sørvig tror heller det handler om strategi:

– Jeg tror det syriske regimet lar seg styre av strategiske kalkuleringer snarere enn av hevnmotiv i denne høysensitive situasjonen. Når det er sagt kan det heller ikke utelukkes at de har gjort en feil. Luftangrep mot sivile og hjelpearbeidere i de opprørskontrollerte områdene er jo ellers en vanlig fremgangsmåte for regimet.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt