Syria hevder opprørere brukte kjemiske våpen

Den syriske regjeringen mener FN må fordømme et angivelig giftgassangrep i Aleppo. Opprørsledere sier anklagene fra regimet er løgn.

Den syriske regjeringen mener FN må fordømme et angivelig giftgassangrep i Aleppo. Opprørsledere sier anklagene fra regimet er løgn.

Den syriske regjeringen mener FN må fordømme et angivelig giftgassangrep i Aleppo. Opprørsledere sier anklagene fra regimet er løgn.

Russland har i dag bombet opprørsområder som de hevder sto bak Aleppo-angrepet på lørdag.

Den syriske regjeringen hevder at opprørerne brukte gass i angrepet. I overkant av 100 personer er blitt behandlet på sykehus i byen, og en talsperson for helsemyndighetene sier det er første gang de har registrert et slikt angrep i området.

– Vi vet ikke hvilke gasser de ble utsatt for, men vi mistenkte klor og behandlet pasienter på dette grunnlaget på grunn av symptomene, sier Zaher Batal, leder for legene i Aleppo (Aleppo Doctors Syndicate) til Reuters.

Etter angrepet skal det ha spredt seg en sterk lukt, og mange mennesker skal ha meldt om pusteproblemer, melder eksilgruppen The Syrian Observatory for Human Rights.

Det statlige nyhetsbyrået SANA melder at det var gass som førte til at folk fikk pusteproblemer.

– Regjeringen oppfordrer FNs sikkerhetsråd til umiddelbart og sterkt fordømme denne terrorismen, og ta nødvendige grep for å stanse regimer som finansierer terrorisme, heter det i en uttalelse fra det syriske regimet.

Russland: Klorgass

Sjefen for rettsmedisin i Syria, Zaher Hajo, sier til nyhetsbyrået AP at 15 personer fortsatt får behandling på sykehus. To personer som var i en kritisk tilstand, er nå blitt bedre.

Russland har nå sendt kjemikere til området for å undersøke situasjonen.

– Ifølge de foreløpige opplysningene, bekreftet spesielt av forgiftningssymptomer hos ofrene, var bombene som traff boligområder i Aleppo fylt med klor, sier forsvarsminister Igor Konasjenkov, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Russland har tidligere anklaget den opposisjonsvennlige sivile hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene for å fabrikkere kjemiske angrep for å klandre det syriske regimet. Forsvarsminister Konasjenkov gjentok påstanden i dag.

En FN-rapport har imidlertid slått fast at Assad-regimet har brukt kjemiske våpen mot egen befolkning.

ANGREP: Idlib ligger sørvest for Aleppo.

– Løgn

Syriske opprørsledere avviser påstandene fra regjeringen om at det ble brukt giftgass i angrepet.

Opprørskommandant Abdel-Salam Abdel-Razak sier opposisjonen ikke har giftgass eller evne til å bruke det i bomber.

– Dette er løgner, skrev Abdel-Razak på Twitter rett etter rapportene kom.

Abdel-Razak tjenestegjorde i Syrias kjemiske våpenprogram før han skiftet side og ble med opposisjonen i 2011.

En syrisk kvinne ankommer sykehuset i regimekontrollerte Aleppo.

PÅSTANDER OM GIFTGASS: En syrisk kvinne ankommer sykehuset i regimekontrollerte Aleppo.

Foto: George Ourfalian / AFP

– Brudd på våpenhvile

Også opprørstalsmann Mustafa Sejari avviser anklagene om at de har brukt giftgass.

Han sier påstandene kom etter at regjeringsstyrkene hadde bombet opprørskontrollerte områder, og med det brøt en russisk-støttet våpenhvile

Søndag formiddag meldte nyhetsbyråer om luftangrepet mot et opprørskontrollert område nær Idlib vest for Aleppo.

Russland har bekreftet bombingen som de sier var rettet mot militante som sto bak Aleppo-angrepet. Russland varslet Tyrkia om angrepet på forhånd, opplyser det russiske forsvarsdepartementet.

Dette omtales som det første angrepet siden Russland og Tyrkia inngikk en avtale om en buffersone rundt Idlib.

Sejari sier at regjeringen prøver å undergrave våpenhvilen.

En syrisk gutt behandles på sykehus etter det regjeringen hevder er et giftgassangrep

PÅ SYKEHUS: En syrisk gutt behandles på sykehus etter det regjeringen hevder er et giftgassangrep.

Foto: George Ourfalian / AFP

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt